LAGFÖRSLAG nr 19/2011-2012

 

Datum

 

 

2012-05-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Samordning av finansförvaltningslagen och lagtingsordningen

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Med anledning av att innehållet i landskapslagen om landskapets finansförvaltning och den nya lagtingsordningens kapitel om landskapets finanser inte är samordnat föreslår landskapsregeringen en anpassning av lagstiftningen. Förslaget består i huvudsak av ändringar i finansförvaltningslagen men innehåller även vissa ändringar i lagtingsordningen.

     Varken finansförvaltningslagen eller kapitlet om landskapets finanser i lagtingsordningen har trätt i kraft ännu. Lagtingordningens bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2013 och avsikten är att den ändrade finansförvaltningslagen ska träda i kraft vid samma tidpunkt.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Landskapsregeringens överväganden och förslag. 3

3. Ikraftträdande och lagstiftningsordning. 4

4. Förslagets verkningar 4

5. Beredningen av förslaget 4

Detaljmotivering. 5

1. Ändring av 54 och 57 §§ lagtingsordningen. 5

2. Ändring av finansförvaltningslagen. 5

Lagtext 8

L A N D S K A P S L A G om ändring av 54 och 57 §§ lagtingsordningen för Åland  8

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om landskapets finansförvaltning  8

Parallelltexter 11

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

I mars 2011 fattade lagtinget beslut om en ny finansförvaltningslag för landskapet Åland (LTB 10/2011). Lagen innehåller förutom allmänna bestämmelser regler om landskapets budget, bokföring och årsredovisning, förvaltning av landskapets tillgångar samt intern kontroll och styrning. Lagen avsågs träda i kraft så att den skulle tillämpas från och med finansåret 2012.

     Innan den nya finansförvaltningslagen hann träda i kraft antogs en ny lagtingsordning av lagtinget. Lagtingsordningen (2011:97) för Åland trädde i kraft den 1 november 2011, med undantag av kapitlet om landskapets finanser (kap. 8) som träder i kraft först den 1 januari 2013.

     Bestämmelserna i lagtingsordningens 8 kap. och finansförvaltningslagen överlappar delvis varandra, och redan under beredningen av lagtingordningen stod det klart att det sannolikt skulle krävas en anpassning av finansförvaltningslagen. Nu när lagtingsordningen har trätt i kraft kan man konstatera att finansförvaltningslagen bör ändras och även kompletteras innan den träder i kraft.

 

2. Landskapsregeringens överväganden och förslag

 

Enligt landskapsregeringens förslag upphävs de bestämmelser i finansförvaltningslagen som även finns i lagtingsordningen. Det gäller bestämmelserna om upplåning, beslut om budgeten, inkomster och utgifter som upptas i budgeten, balans i budgeten, motiveringar i budgeten, förslag till tilläggsbudget samt fonder utanför budgeten. Dessutom införs i finansförvaltningslagen regler om nettobudgetering samt om beaktande av bokslutets överskott eller underskott i budgeten, eftersom det i lagtingsordningen förutsätts att detta ska regleras i lag. När det gäller övriga områden som enligt lagtingsordningen ska regleras på lagnivå har landskapsregeringen bedömt att det inte för närvarande finns behov av reglering. Sådana områden är flerårsbudgetering samt möjligheten att flytta anslag från ett ställe i budgeten till ett annat.

     Förutom de ovan nämnda ändringarna finns ett par fall där det bedöms vara mest ändamålsenligt att ändra lagtingsordningen, även om utgångspunkten för landskapsregeringens förslag har varit att i första hand anpassa finansförvaltningslagen till lagtingsordningen. Det första fallet är överlåtelse av landskapets fasta egendom, som regleras i finansförvaltningslagens 24 §. Enligt huvudregeln får fast egendom endast överlåtas med lagtingets godkännande. Under beredningen av lagen påtalades att det finns situationer där landskapsregeringen skulle kunna besluta om överlåtelse av fast egendom utan att ärendet först har behandlats i lagtinget. Diskussionen initierades från lagtingets sida och ledde till att ett undantag från huvudregeln intogs i lagen. Enligt undantagsregeln får överlåtelse av fast egendom ske utan lagtingets godkännande endast om överlåtelsen anses vara av ringa betydelse och om den sker som ett led i en plan eller process som regleras i lag. Det som avses är enligt detaljmotiveringen ”exempelvis markbyten som sker vid vägbyggen där det ofta är fråga om små områden med lågt värde. En annan situation är när det gäller inlösen av tillandning, som ju är en process som regleras strikt i annan lagstiftning och där lagtinget inte har någon verklig beslutanderätt. Enligt förslaget ska inte lagtingets godkännande krävas i sådana fall där överlåtelsen är av ringa betydelse och ingår i en plan eller process som regleras med stöd av någon annan lagstiftning. Överlåtelser som anses vara av större betydelse ska således godkännas av lagtinget trots att de ingår i exempelvis en vägplan. Det kan exempelvis röra sig om fast egendom som är värdefull ur naturskyddssynpunkt eller är kulturhistoriskt värdefull.”

     Formuleringen av lagtingsordningens 57 § ger emellertid inte utrymme för några undantag från huvudregeln att överlåtelse av landskapets fasta egendom kräver lagtingets samtycke. I motiveringen till paragrafen (se LM 2/2010–2011) ges heller ingen förklaring till varför lagtinget har ändrat sig på den här punkten. Däremot refereras där till skrivningen i finansförvaltningslagen vilket antyder att avsikten har varit att undantaget i fråga skulle tillämpas även efter att lagtingsordningen trätt i kraft. Med hänvisning till det föreslår landskapsregeringen att lagtingsordningens bestämmelse ändras.

     Det andra fallet där en ändring av lagtingsordningen föreslås gäller det fullmaktsförfarande som regleras i 54 § 4 mom. lagtingsordningen. Paragrafen som helhet handlar om anslag i budgeten och i 4 mom. anges att i budgeten kan beviljas en till beloppet och ändamålet avgränsad fullmakt att under finansåret ingå förbindelse om utgifter för vilka anslag tas in i budgetarna för de följande finansåren i enlighet med vad som närmare bestäms i landskapslag. Lagmotionen om lagtingsordningen innehåller inte någon närmare motivering till bestämmelsen och heller inte några närmare avsikter när det gäller vilka bestämmelser som bör finnas i landskapslag. Materiellt sett förefaller dock bestämmelsen om fullmaktsförfarandet vara tillräckligt tydlig för att kunna tillämpas utan ytterligare reglering. För att undvika oklarhet bör därför den del av bestämmelsen som förutsätter närmare bestämmelser i landskapslag tas bort.

     Slutligen kan nämnas att det förefaller som om 51 § 2 mom. i lagtingsordningen inte överensstämmer med 75 § 6 mom. i arbetsordningen (2011:98) för Ålands lagting. Bestämmelserna i fråga gäller vad som ska tillämpas om lagtinget inte hinner fatta beslut om budgeten före årsskiftet respektive om budgetbeslutet inte hinner publiceras i ÅFS före årsskiftet. Det här är emellertid en fråga som rör lagtingets verksamhet och därför tar landskapsregeringen inget initiativ i det fallet.

 

3. Ikraftträdande och lagstiftningsordning

 

Till den del förslaget gäller ändringar av lagtingsordningen ska det antas med kvalificerad majoritet i lagtinget. Ändringen av lagtingsordningens 57 § är en förutsättning för att ändringen av finansförvaltningslagens 24 § ska kunna antas i den form den har föreslagits.

     Lagtingsordningens 8 kapitel om landskapets finanser träder i kraft den 1 januari 2013. Enligt förslaget träder ändringen av lagtingsordningen i kraft vid samma tidpunkt.  Avsikten är också att den ändrade finansförvaltningslagen ska träda i kraft samtidigt. De nya bestämmelserna i den lagen kommer då att tillämpas från och med finansåret 2014.

 

4. Förslagets verkningar

 

Syftet med förslaget är huvudsakligen att anpassa finansförvaltningslagen till de nya bestämmelserna i lagtingsordningen, även om det också innehåller ett par ändringar av lagtingsordningen. Genom ändringarna blir regleringen av landskapets finanser och finansförvaltning en fungerande helhet. För övrigt har förslaget inga verkningar.

 

5. Beredningen av förslaget

 

Förslaget har beretts vid lagberedningen i samarbete med finansavdelningen. Förslagen om ändring av bestämmelserna i lagtingsordningen har gjorts efter samråd med lagtingsdirektören.

 

Detaljmotivering

 

1. Ändring av 54 och 57 §§ lagtingsordningen

 

54 § Anslag i budgeten. I paragrafens 4 mom. regleras ett förfarande för att i budgeten bevilja fullmakt att ingå förbindelser om utgifter som kommer att täckas med anslag i budgeten under senare finansår. För att klargöra att bestämmelsen i lagtingsordningen är avsedd att tillämpas utan ytterligare reglering föreslås att hänvisningen till närmare bestämmelser i landskapslag tas bort.

 

57 § Ålands egendom. Paragrafen föreslås bli ändrad så att man genom vanlig landskapslag ska kunna reglera i vilka fall det är möjligt att överlåta fast egendom utan att överlåtelsen har behandlats av lagtinget. Avsikten med förslaget är att behålla landskapsregeringens beslutanderätt enligt finansförvaltningslagens 24 §, i vilken anges att överlåtelse av landskapets fasta egendom inte förutsätter lagtingets godkännande i de fall där överlåtelsen anses vara av ringa betydelse och sker som ett led i en plan eller process som regleras i lag.

 

2. Ändring av finansförvaltningslagen

 

4 § Lån. Paragrafen föreslås bli upphävd eftersom lagtingsordningens 50 § innehåller bestämmelser om upplåning och säkerheter.

 

5 § Bruttobudgetering. Paragrafens innehåll upphävs eftersom samma bestämmelser finns i lagtingsordningens 51 §. I stället föreslås en ny paragraf med rubriken bruttobudgetering. I lagtingsordningens 53 § 1 mom. uttrycks fullständighetsprincipen, enligt vilken de årliga inkomsterna och anslag för de årliga utgifterna ingår i landskapsbudgeten. Underförstått innebär det att bruttobudgetering ska tillämpas. Dock kan nettobudgetering tillåtas genom bestämmelser i landskapslag. För tydlighetens skull föreslår landskapsregeringen att huvudregeln om bruttobudgetering uttrycks i denna paragraf.

 

6 § Nettobudgetering. Enligt paragrafens nuvarande lydelse anges en möjlighet till nettobudgetering i de fall lagtinget i budgeten bestämmer det, på förslag av landskapsregeringen. I lagtingsordningens 53 § 1 mom. anges emellertid att sådana bestämmelser kan intas i en landskapslag. Kriterierna för när nettobudgetering kan tillåtas är desamma både i finansförvaltningslagen och i lagtingsordningen, nämligen att det ska vara fråga om inkomster och utgifter som står i direkt samband med varandra. Enligt lagtingsordningen ska således närmare bestämmelser om nettobudgetering anges i landskapslag och inte i första hand genom lagtingets budgetbeslut. Till den delen har bestämmelsen i sin nuvarande lydelse inte stöd i lagtingsordningens 53 § 1 mom. utan bör ändras.

     Landskapsregeringen föreslår att det i finansförvaltningslagen intas en bestämmelse som är utformad så att den anger ramarna för nettobudgeteringen. Det innebär således inte att samtliga moment som faller inom de angivna ramarna alltid ska nettobudgeteras, utan beslut om tillämpning och omfattning fattas sist och slutligen av lagtinget i landskapets budget. Däremot medger formuleringen inte att det i budgeten godkänns nettobudgetering av ett moment som faller utanför ramarna.

     Landskapsregeringen har valt att föreslå ganska vida ramar för när nettobudgetering ska kunna tillämpas, i praktiken innebär det att de flesta av de moment som nettobudgeteras idag fortsättningsvis kan nettobudgeteras. I princip utgår förslaget från att verksamhetsutgifter och -inkomster ska kunna nettobudgeteras medan överförings- och investeringsdito ska bruttobudgeteras. Vissa undantag anges från denna grundregel, det gäller sådana som för närvarande nettobudgeteras och där en bedömning visar att det är ändamålsenligt. Avsikten är att i budgetens allmänna motivering ta in en mer detaljerad lista över vilka typer av moment som nettobudgeteras samtidigt som det även i framtiden kommer att kunna anges specifikt i detaljmotiveringen till ett moment.

 

7 § Beaktande av över- eller underskott enligt landskapsbokslutet. I paragrafens nuvarande lydelse uttrycks balansprincipen och den föreslås bli upphävd eftersom samma bestämmelse finns i lagtingsordningens 53 § 2 mom.

     Lagtingsordningens 53 § innehåller dock fler bestämmelser som inte har någon motsvarighet i finansförvaltningslagen. Förutom balansprincipen anger 53 § 2 mom. att över- eller underskott i landskapets bokslut kan beaktas vid anslagstäckningen på det sätt som anges i landskapslag. I samma paragrafs 3 mom. anges att inkomster och utgifter som har samband med varandra kan tas in i budgeten för flera finansår, på det sätt som anges i landskapslag. Några sådana bestämmelser finns inte i finansförvaltningslagen trots att det i motiveringen till 53 § i lagtingsordningen sägs att paragrafens innehåll motsvarar 6 och 7 §§ i finansförvaltningslagen.

     Hittills har man ansett att över- eller underskott som visas i landskapsbokslutet kan beaktas i budgeten utan att det regleras särskilt i lag. Men med lagtingsordningens skrivning torde det inte längre vara möjligt. Landskapsregeringen föreslår därför att en bestämmelse tas in i finansförvaltningslagen som anger att det ackumulerade över- eller underskott som landskapsbokslutet visar kan beaktas i budgeten. När det gäller överskott ska det kunna användas i tilläggsbudgetar för det år då bokslutet upprättas och i budgeten för följande år. Det innebär alltså att ett ackumulerat överskott som visas i bokslutet för 2012 kan användas i tilläggsbudget för 2013 och budgeten för 2014.

     När det gäller lagtingsordningens 53 § 3 mom. är det oklart vad som avses. Bestämmelsen anger att inkomstposter och anslag som motsvarar inkomster och utgifter som har samband med varandra kan tas in i budgeten för flera finansår, på det sätt som anges i landskapslag. Flerårsbudgetering skulle således vara möjligt om det anges i landskapslag. Landskapsregeringen ser dock inte att det skulle finnas behov av att införa sådana bestämmelser.

 

10 § Överskridning och överföring av anslag. I sin nuvarande lydelse reglerar paragrafen olika anslagstyper i landskapets budget. De räknas upp i 1 mom. som fasta anslag, förslagsanslag, reservationsanslag och EU-programanslag. I lagtingsordningens 54 § 1 mom. anges att anslag i budgeten tas upp som fasta anslag, förslagsanslag eller reservationsanslag. Vidare anges att överskridning och överföring av anslag, med vissa förbehåll, kan regleras i landskapslag.

     Enligt förslaget ändras paragrafen så att EU-programanslag inte utgör en egen anslagstyp. I stället införs bestämmelser om att reservationsanslag som är kopplade till program som delfinansieras av EU kan överföras under en längre tidsperiod än vanliga reservationsanslag (se vidare detaljmotiveringen i fr 21/2009–2010) och även överskridas.

     Trots att lagtingsordningens 54 § enligt motiveringen i lagmotionen motsvarar 10 § i finansförvaltningslagen innehåller paragrafen bestämmelser som inte ingår i den här lagen. I lagtingsordningens 54 § 2 mom. finns bestämmelser om att flytta anslag från ett ställe i budgeten. Huvudregeln är att anslag inte kan flyttas, lagtinget kan dock tillåta det i budgeten. Dessutom kan man genom landskapslag tillåta att ett anslag flyttas till ett annat ställe i budgeten som har nära samband med dess ändamål. Landskapsregeringen ser inget behov av att införa sådana bestämmelser i finansförvaltningslagen.

 

11 § Motiveringar i budgeten. Paragrafen föreslås bli upphävd med hänvisning till att lagtingsordningens 53 § 1 mom. föreskriver att ändamålen för anslagen och övriga budgetmotiveringar ska anges i landskapsbudgeten.

 

12 § Beredning av budgeten. I paragrafens 1 mom. anges att landskapsregeringens budgetförslag ska överlämnas till lagtinget senast den 1 november. Bestämmelsen har stöd i lagtingsordningens 51 § 1 mom.

     Bestämmelsen föreslås också bli kompletterad med hänvisning till att det nämnda momentet i lagtingsordningen föreskriver att den i lag bestämda tidpunkten inte bara ska avse överlämnandet av budgetförslaget utan även av förslag till landskapslagar som ansluter sig till budgeten. Grundregeln bör vara att sådana lagförslag ska lämnas tillsammans med budgetförslaget. Det är viktigt att lagtinget har tillgång till de lagförslag som sammanhänger med budgeten och kan ta ställning till dem samtidigt som beslut fattas om budgeten, eftersom ett lagförslag utgör ett mer omfattande beslutsunderlag än motiveringen till ett moment i budgeten. I praktiken har det dock visat sig att det inte alltid är möjligt och landskapsregeringen har därför valt att inte slå fast en exakt tidpunkt. I stället föreslås att lagförslag som ansluter till budgeten ska lämnas i så god tid att de hinner slutbehandlas tillsammans med budgeten.

 

14 § Förslag till tilläggsbudget. Paragrafens 1 mom. föreslås bli upphävt eftersom samma bestämmelse finns i lagtingsordningens 52 §.

 

15 § Fonder utanför budgeten. Paragrafen föreslås bli upphävd eftersom lagtingsordningens 55 § innehåller bestämmelser om fonder utanför budgeten.

 

20 § Landskapsbokslutet. Paragrafens 2 mom. föreslås bli kompletterat med en bestämmelse om att användningen av fullmakter som beviljats i budgeten med stöd av 54 § 4 mom. i lagtingsordningen ska redovisas i bokslutet.

 

21 § Överföringen mellan finansår. Paragrafens 2 mom. föreslås bli ändrat så att begreppet EU-programanslag tas bort (se detaljmotiveringen till 10 § ovan). Dessutom föreslås en språklig justering så att uttrycket ”överföras i budgetuppföljningen” ersätts med ”överföras i bokslutet”, vilket är mer korrekt.

 

24 § Överlåtelser av fast egendom. Enligt förslaget till ändring av lagtingsordningens 57 § ska landskapets fasta egendom endast få överlåtas med lagtingets samtycke eller enligt vad som bestäms genom landskapslag. Den formuleringen medger inte bestämmelser på förordningsnivå. Paragrafens 2 mom. föreslås därför bli upphävt.

     I paragrafens 1 mom. föreslås mindre ändringar, dels för att språkligt anpassa lagtexten till lagtingsordningens formulering och dels för att tydliggöra att landskapsregeringen i vissa fall fattar beslut om överlåtelse av fast egendom som tillhör landskapet. Villkoren för när landskapsregeringen har beslutanderätt är dock oförändrade.

 

25 § Överlåtelse av lös egendom. I paragrafens 1 och 2 mom. föreslås en språklig anpassning av texten så att samma uttryck används som i föregående paragraf och i lagtingordningen. Dessutom utesluts möjligheten att ta in bestämmelser i landskapsförordning.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

1.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 54 och 57 §§ lagtingsordningen för Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut, tillkommet i den ordning 35 § lagtingsordningen anger, ändras 54 § 4 mom. och 57 § lagtingsordningen (2011:97) för Åland som följer:

 

54 §

Anslag i budgeten

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     I budgeten kan beviljas en till beloppet och ändamålet avgränsad fullmakt att under finansåret ingå förbindelse om utgifter för vilka anslag tas in i budgetarna för de följande finansåren.

 

57 §

Ålands egendom

     Fast egendom som tillhör landskapet kan överlåtas endast med lagtingets samtycke eller enligt vad som bestäms genom landskapslag.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2013.

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om landskapets finansförvaltning

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 4 och 11 §§, 14 § 1 mom. och 15 § landskapslagen (…) om landskapets finansförvaltning,

     ändras lagens 5–7 §§, rubriken till 10 § samt paragrafens 1 och 4 mom., 12 § 1 mom., 20 § 2 mom., 21 § 2 mom., 24 § samt 25 § 1 och 2 mom. som följer:

 

5 §

Bruttobudgetering

     I landskapets budget upptas de årliga inkomsterna och anslagen för de årliga utgifterna till bruttobelopp, så att varken utgifterna dras från inkomsterna eller inkomsterna från utgifterna (bruttobudgetering).

 

6 §

Nettobudgetering

     Av följande inkomster och utgifter kan i landskapets budget tas in inkomstposter eller anslag som motsvarar skillnaden mellan dem (nettobudgetering):

     1) inkomster av och utgifter för verksamheten vid en förvaltningsenhet,

     2) bidrag som beviljats inom ramen för ett EU-program och återbokning av sådana bidrag,

     3) landskapsandelar och kompensationer som enligt lag betalas till en kommun och belopp som en kommun enligt gällande beräkningsgrunder ska betala till landskapet,

     4) inkomster från avgifter för innehav av televisionsmottagare och kostnader för uppbörd och kontroll av avgifterna,

     5) utgifter för förhandsfinansiering enligt landskapslagen (1998:84) om stöd för skogsbruksåtgärder och inkomster som motsvarar förhandsfinansieringen,

     6) inkomster från överlåtelser av fastigheter och direkta kostnader i samband med överlåtelserna,

     7) kostnader för vägbyggnads- och vägförbättringsarbeten och ersättningar från andra parter för kostnader som är direkt förknippade med ett projekt men som inte ska belasta landskapet.

     Vid nettobudgetering beaktas inte

     1) överföringsutgifter eller återbäring av sådana, med undantag av de som anges i 1 mom. 2–5 punkten,

     2) investeringsutgifter eller inkomster av försäljning av egendom, med undantag av anskaffning av lös egendom avsedd för förvaltningsenhetens verksamhet eller försäljning av lös egendom samt de undantag som anges i 1 mom. 5–7 punkten.

 

7 §

Beaktande av över- eller underskott enligt landskapsbokslutet

     Efter att landskapsbokslutet har upprättats kan det ackumulerade överskott som bokslutet visar användas som täckning för anslagen i tilläggsbudgetarna för samma finansår och i budgeten för följande finansår.

     Om landskapsbokslutet visar ett ackumulerat underskott vid finansårets utgång kan ett anslag för täckande av underskottet upptas i budgeten.

     Med ackumulerat överskott eller ackumulerat underskott vid finansårets utgång avses det sammanräknade beloppet av å ena sidan det ackumulerade överskott eller underskott vid det föregående årets utgång som framgår av den i 20 § avsedda budgetuppföljningen och å andra sidan finansårets överskott eller underskott.

 

10 §

Överskridning och överföring av anslag

     Anslag tas upp i budgeten som fasta anslag, förslagsanslag eller reservationsanslag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Reservationsanslag får inte överskridas. Reservationsanslag kan användas under högst fyra finansår i följd. Ett reservationsanslag som är avsett att finansiera ett EU-program kan dock användas till dess att programmet avslutats, samt får överskridas om det är nödvändigt för att uppfylla det aktuella anslagets ändamål.

 

12 §

Beredningen av budgeten

     Landskapsregeringens förslag till budget ska överlämnas till lagtinget senast den 1 november året före finansåret. Ett lagförslag som ansluter sig till budgeten ska överlämnas till lagtinget tillsammans med budgetförslaget eller, om det inte är möjligt, i så god tid att det kan slutbehandlas tillsammans med budgeten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

20 §

Landskapsbokslutet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     I landskapsbokslutet redovisas användningen av de fullmakter som har beviljats i budgeten. Närmare bestämmelser om upprättandet av och innehållet i landskapsbokslutet utfärdas genom landskapsförordning.

 

21 §

Överföringen mellan finansår

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Får ett reservationsanslag som helt eller delvis blivit oanvänt inte längre överföras i bokslutet, ska det oanvända beloppet strykas. Ett anslag som stryks ska antecknas som inkomst.

 

24 §

Överlåtelser av fast egendom

     Landskapsregeringen beslutar om överlåtelse av fast egendom som tillhör landskapet om överlåtelsen anses vara av ringa betydelse och sker som ett led i en plan eller process som regleras i någon annan lag.

 

25 §

Överlåtelse av lös egendom

     Aktier, andelsbevis eller andra värdepapper som förvärvats med stöd av lagtingets uttryckliga beslut får inte överlåtas utan lagtingets samtycke, om inte överlåtelsen ska anses vara av ringa betydelse.

     Nyttjanderätten till någon av landskapets fastigheter för tjugo år eller mer får inte överlåtas utan lagtingets samtycke.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den … Bestämmelserna om landskapets budget och bokslut tillämpas första gången på budgeten och bokslutet för finansåret 2014.

 

 

Mariehamn den 24 maj 2012

 

 

L a n t r å d

 

 

Camilla Gunell

 

 

Föredragande minister

 

 

Roger Nordlund

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 19/2011-2012