Ålands lagting

UTLÅTANDE nr 1/2000-2001

Utskott

Datum

Arkivbeteckning

Lagutskottet

2001-05-03

LUU0120002001

 

 

 

 

 

 



 

Till

 

Stora utskottet

 

 

 

 

 

Lagutskottets utlåtande om

Ändring av naturvårdslagen

·       Landskapsstyrelsens framställning nr 8/2000-2001

 

I N N E H Å L L

Sammanfattning. 1

Utskottets synpunkter1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Social- och miljöutskottet har den 25 april 2001 inbegärt lagutskottets utlåtande angående landskapsstyrelsens framställning nr 8/2000-2001 med förslag till ändring av naturvårdslagen. I sin begäran om utlåtande har social- och miljöutskottet särskilt önskat ett klarläggande om det föreslagna nya 3 mom. i lagens 14 § är nödvändigt eller om landskapsstyrelsen redan enligt gällande lag kan anses ha ett bemyndigande att partiellt fridlysa växter och djur.

 

 

Utskottets synpunkter

 

Bestämmelserna om fridlysning av växter och djur ingår i 14 § landskapslagen om naturvård. En totalreform av lagen trädde i kraft den 1 september 1998.

     I 14 § 1 mom. ingår grunden för fridlysning. Enligt momentets bestämmelser är samtliga vilda däggdjur och fåglar fridlysta med undantag av de djurarter som enligt jaktlagstiftningen är föremål för jakt. I momentet ingår en fullmakt för landskapsstyrelsen att bestämma vilka andra djur samt vilka växter som är fridlysta inom landskapet. I landskapsförordningen om naturvård (113/1998) ingår en förteckning över de växter och djur landskapsstyrelsen i stöd av denna fullmaktsbestämmelse beslutat fridlysa.

     I 14 § 2 mom. anges vilken innebörd en fridlysning har, d.v.s. vilka åtgärder som inte får vidtas beträffande en fridlyst växt- eller djurart, samt vilka begränsningar beträffande markanvändning som en fridlysning medför.

     Utskottet konstaterar att 14 § 1 mom. ger en fullmakt åt landskapsstyrelsen att bestämma vilka växt- och djurarter som skall fridlysas. Några särskilda kriterier för när fridlysning kan ske anges inte i lagtexten, utan lagstiftaren har här lämnat bedömningen om en djur- eller växtart är i behov fridlysning till landskapsstyrelsen.

     I 14 § 2 mom. ingår bestämmelser om fridlysningens innebörd som vid tillämpningen av lagen inte ansetts lämna utrymme för någon gradering av den aktuella fridlysningsåtgärden. Om en växt- eller djurart fridlyses enligt fullmakten i 1 mom. får fridlysningen de konsekvenser 2 mom. anger. Landskapsstyrelsen kan enligt lagens 17 § medge undantag från  fridlysningsbestämmelserna om detta är motiverat av ”vetenskapligt eller annat godtagbart ändamål”.

     Eftersom det konstaterats föreligga behov av avvikande former för fridlysning, exempelvis begränsningar i de tider under året fridlysningen gäller, förbud mot vissa andra åtgärder än de lagen föreskriver, är det därför enligt utskottets åsikt nödvändigt att precisera gällande lag för att klargöra rättsläget. Det kan ske på det sätt landskapsstyrelsen föreslår men lagutskottet föreslår att social- och  miljöutskottet också överväger om samma syfte kunde uppnås genom att definitionen på fridlysning i 14 § 1 och 2 mom. skulle ändras.

 

 

Ärendets behandling

 

Social- och miljöutskottet har i skrivelse av den 24 april 2001 med stöd av 41 § 1 mom. lagtingsordningen inbegärt lagutskottets utlåtande i ärendet.

     Utskottet har i ärendet hört lagberedaren Marina Tranblom och naturvårdsintendenten Håkan Kulves.

     Vid ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Wickström-Johansson, vice ordföranden Roger Jansson samt ledamöterna Christer Jansson, Perämaa och Salmén.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda framför utskottet som sitt utlåtande

 

att social- och miljöutskottet vid uppgörandet av sitt betänkande beaktar vad som anförts i detta utlåtande.

 

 

Mariehamn den 3 maj 2001

 

 

 

Ordförande

 

 

Lotta Wickström-Johansson

 

 

Sekreterare

 

 

Lars Ingmar Johansson