Bilaga 5


SKRIFTLIG FRÅGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Nordiska ministerrådet

Skriftlig fråga

om nationella insatser för att motverka ar- betslöshet

 

Nordiska rådets Utskott för Tillväxt och Utveckling i Norden, som Nor- diska rådet har ansvar för bland annat arbetsmarknadsfrågorna, besökte i juni månad Färöarna och dess myndighet för arbetslöshetsersättning och arbetsförmedling (ALS). Utskottets medlemmar blev mycket imponerade över ALS arbetsmetoder och framgång med att människor i arbete efter bara kortare perioder av arbetslöshet. Även om Färöarna är ett litet sam- hälle med förhållandevis låga arbetslöshetssiffror, fick utskottets med- lemmar känslan av att övriga Norden skulle kunna lära något av ALS me- toder och sätt att organisera sig. Bland annat uttryckte ALS en direkt fråga, att det viktigaste för att nå framgång i att motverka människors ar- betslöshet, är dels att man inte separerar den organisation som ansvarar för utbetalningen av arbetslöshetsersättningen från den organisation som står för aktiviteterna/insatserna för att människor tillbaks i arbete, dels att alla arbetslösa får en personlig bedömning och insats, där man även arbetar med den arbetslöses självbild och personlighetsmässiga förutsätt- ningar.

 

Inspirerade av de positiva exemplen från Färöarna önskar Nordiska rådets Utskott för Tillväxt och Utveckling i Norden därför fråga Nordiska minister- rådet för arbetsmarknadsfrågor (MR-A) följande:

 

A.     Kan MR-A redogöra för de enskilda nordiska ländernas val att an- tingen separera det organisatoriska ansvaret för arbetslöshetser- sättningen (A-kassor) och åtgärderna (Arbetsförmedling) respek- tive att hålla ansvaret för båda områdena inom samma organisat- ion (t.ex. norska NAV) samt ländernas bevekelsegrunder för dessa val?

 

B.     Kan MR-A redogöra för ländernas regelverk eller praxis kopplat till rättslikhet respektive individuella anpassningar, i förhållande till vilken typ av åtgärder som arbetslösa får ta del av, samt bevekel- segrunderna för ländernas val av ”system” kring detta?


 

Nordiska rådet

 

 

E 30/2016

 

Ställd av:

Utskottet för tillväkt och utveckling i Norden

 

Till:

Nordiska ministerrådet J.nr. 16-00348-1


C.     Har ländernas regeringar operativt studerat varandras  system kring arbetslöshetsersättning och arbetsförmedling, inklusive kon- kreta arbetsmarknadspolitiska åtgärder, för att avgöra om grann- länderna har någon modell eller något system som med fördel skulle kunna fungera också i det egna landet?

 

D.    Hur ser idag de nordiska arbetsförmedlingarnas samarbete ut vad gäller att exponera respektive aktivt matcha eller anvisa lediga arbeten i ett nordiskt land med personer som är arbetssökande i ett annat nordiskt land?

 

 

København, 1 november 2016


 

Nordiska rådet

 

 

E 30/2016

 

Ställd av:

Utskottet för tillväkt och utveckling i Norden

 

Till:

Nordiska ministerrådet

 

J.nr. 16-00348-1


Arto Pirttilahti (cent) Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Gunvor Eldegard (A)

Heidi Nordby Lunde (H) Henrik Brodersen (DF) Håkan Svenneling (V) Juho Eerola (saf)

Katri Kulmuni (cent) Laila Marie Reiertsen (FrP)


Lars Tysklind (L) Mikael Staffas (Lib) Orla Hav (S)

Pyry Niemi (S) Ruth Mari Grung (A)

Saara-Sofia Sirén (saml) Torgeir Knag Fylkesnes (SV) Ville Skinnari (sd)