Nordiska rådet                       Bilaga 3

Ålands delegation

 

 

                                                                 Nordiska rådet

                                                                 Ved Stranden 18

                                                                 DK- 1061 Köpenhamn K

 

 

Mariehamn den 22 augusti 2016

Nr               6/2016                                                                                                    

 

 

YTTRANDE GÄLLANDE NORDISKA RÅDETS ARBETSORDNING

 

Allmänt

 

Delegationen uppfattar att de flesta förändringar som föreslås antingen är av teknisk natur eller kodifiering av redan beslutade åtgärder. Vi uppfattar således inte att förslagen på något sätt skulle förändra läget t.ex. för de självstyrande områdenas delegationer jämfört med vad som redan gäller. Om det trots detta skulle finnas någon formulering som förändrar detta så ber vi att ni uppmärksammar oss på detta och ger oss möjlighet att särskilt kommentera en sådan förändring.

 

Särskilda kommentarer till förslagen

 

Presidiets sammansättning – förslag till § 22

 

Ålands delegation framhåller att det nu i samband med revideringen av paragraf 22 i arbetsordningen är aktuellt att diskutera de självstyrande områdenas representation i presidiet. I och med utskottsreformen har antalet medlemmar i presidiet ökat till högst 15 medlemmar varvid det nu förefaller både praktiskt genomförbart och möjligt även med beaktande av att arbetsordningen nu öppnas för revidering.

 

En plats i presidiet är viktig för de små delegationernas konkreta delaktighet i Nordiska rådets allmänna och övergripande strävanden samt för delaktighet i organiseringen av arbetet inom Nordiska rådet. Delegationen föreslår att presidiet genom ändring av arbetsordningen ger Grönlands, Färöarnas och Ålands delegationer rätt till en plats i presidiet.

 

Tillsättande av utskott – förslag till § 65

 

Ålands delegation vill även uppmärksamma paragraf 65 som anger att valkommittén i samband med val till utskott ska ta hänsyn till nationell och könsmässig balans samt eftersträva att de som sitter i utskott även sitter i motsvarande utskott i det nationella parlamentet. I lagtinget skiljer sig utskottsstrukturen kraftigt från Nordiska rådets utskott. Alla parlamentariker i lagtinget har heller inte utskottsplats. Detta borde inte ligga åländska medlemmar i Nordiska rådet till last i valkommittén. Mot bakgrund av detta borde arbetsordningen uppmärksamma detta faktum så att det inte i framtiden leder till en idag oönskad tolkning.

 

Förslaget borde ändras så medlemskap i nationella utskott inte ska tillmätas någon betydelse då det gäller medlemmar från Grönland, Färöarna och Åland.

 

Delegationen betonar därtill vikten av att ungdomens nordiska råds tillträde och delaktighet i presidiets och utskottens arbete inte får försämras jämfört med dagens situation.

           

 

På Ålands delegations vägnar,

 

 

Britt Lundberg

Ordförande