Bilaga 12


MEDLEMSFÖRSLAG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsförslag

om nordiska stipendier för icke-EU stu- derande

 

Förslag

Mittengruppen föreslår att

Nordiska rådet rekommenderar Nordiska ministerrådet

att skapa ett gemensam nordisk stipendiefond  för stipendielös- ningar för studerande från icke-EU länder

 

Bakgrund

Hög utbildning är en allt viktigare global konkurrensfaktor. Både antalet län- der som satsar sina utbildningssystem ökar och antalet studerande som avlägger utbildning utomlands ökar. Det totala antalet utlandsstuderande i världen uppskattas vara uppemot tre miljoner. Dessa studerande utgör en viktig del av framtidens högsta kompetensresurs.

 

I nuläget utkonkurreras Norden inom högskolesektorn särskilt av de anglo- amerikanska universiteten. Detta sker delvis grund av att de nordiska uni- versiteten inte kan erbjuda rikligt med stipendier för unga begåvade studen- ter från icke-EU-länder.

 

Det finns huvudsakligen två orsaker varför internationella studerande väljer andra än de nordiska universiteten. För det första har andra länder breda stipendiesystem för studenter som betalar terminsavgift, medan de motsva- rande i Norden är mycket smalare. Exempelvis är de anglo-amerikanska sti- pendierna mer heltäckande än de som nu erbjuds av de nordiska universite- ten. För det andra erbjuder ett flertal andra länder studenterna bättre möj- ligheter till att jobb efter slutförd examen. T.ex. erbjuder Tyskland och Nederländerna uppehållstillstånd i upp till sex eller tolv månader efter exa- men, medan t.ex. Sverige kräver en anställning innan du tar examen för up- pehållstillstånd.


 

Nordiska rådet

 

 

A 1699/kultur

 

Framlagt av: Mittengruppen

 

Behandlas i:

Utskottet för kunskap och kultur i Norden

 

J.nr. 16-00285-2


Med tanke själva terminsavgifterna och den nya administration som ter- minavgifterna förutsätter, måste universiteten hitta nya finansieringskäl- lor väldigt snabbt, men också lång sikt. kort sikt kommer det alltså att vara svårt att hitta tillräcklig mängd finansiering för att kunna erbjuda de hel- täckande stipendier som behövs för att attrahera tillräcklig mängd stu- derande. Med tanke de nordiska universitetens samarbete och det nor- diska forskningssamarbetet, vore det lönsamt att göra en gemensam akt- ion av stipendiesystemet och bereda universiteten möjlighet att söka eko- nomiskt stöd för stipendierna genom det nordiska samarbetet.

 

Nordic Masterprogrammet, som ursprungligen var ett av de sk. nordiska globaliseringsinitiativen från 2007 och som nu föreslås av Nordiska minister- rådet, syftar till att förbättra de nordiska universitetetens globala konkur- renskraft och förstärka det nordiska varumärket. Mittengruppen anser att det nästa steget mot denna riktning bör vara att Norden utvecklar stipendier för att attrahera icke-EU-studerande, och/eller bygger paket av förmåner som en student kan behöva som delvis uppväger ett stipendium.

 

Prioriteringen av de nordiska universitetens globala ställning är en varumär- kesfråga för Norden. Med ett gemensamt stipendiestöd som lockar fler am- bitiösa studerande från icke-EU-länder markerar Norden sin ställning som en region med hög kunskapsnivå och hög efterfrågan mångsidig arbetskraft.

 

Helsingfors den 14 oktober 2016


Nordiska rådet

 

 

A 1699/kultur

 

Framlagt av: Mittengruppen

 

Behandlas i:

Utskottet för kunskap och kultur i Norden

 

J.nr. 16-00285-2


Anna-Maja Henriksson (sv) Arto Pirttilahti (cent)

Britt Lundberg (ÅC) Eva Kjer Hansen (V) Hanna Kosonen (cent) Jan Lindholm (MP) Jenis av Rana (Mfl.)

Johanna Karimäki (gröna) Katri Kulmuni (cent)


Krista Mikkonen (gröna) Lars Tysklind (L)

Mikael Staffas (Lib) Mikko Kärnä (cent) Penilla Gunther (KD)

Rigmor Andersen Eide (KrF) Ruth Vang (Framsókn) Staffan Danielsson (C)

Tillie Martinussen (D)