PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2017-03-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag

Ändring av landskapslagen om posttjänster

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 16/2016-2017

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om posttjänster 1

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om posttjänster

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 4, 5 och 9 §§, 10 § 2 mom. samt 11 § 2 mom. landskapslagen om posttjänster (2007:60), 4 § 1 mom. 2 punkten samt 5 § 1 och 2 mom. sådana de lyder i landskapslagen 2011/38, samt

     fogas till 10 § ett nytt 4 mom. och till lagen en ny 21a § som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

4 §

De samhällsomfattande tjänsternas innehåll

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar

     1) förmedling av för befordran lämnade och till mottagaren adresserade

     a) brevförsändelser som väger högst två kilo, som betalas genom allmänt använda kontantbetalningssätt och som användaren har möjlighet att lämna till ett inlämningsställe för att transporteras av den som beviljats tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag samt i fråga om brevförsändelser inom landskapet samt brevförsändelser från landskapet till ort i riket ska åtminstone sådana brevprodukter tillhandahållas som är avsedda att delas ut den andra arbetsdagen räknat från inlämningsdagen och på vilka kvalitetsnormen enligt 5 § för samhällsomfattande tjänster tillämpas,

     b) postpaket som väger högst tio kilo, som betalas genom allmänt använda kontantbetalningssätt och som användaren har möjlighet att lämna till ett verksamhetsställe för post eller något annat lämpligt ställe för att transporteras av den som beviljats tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag och att hämta från ett sådant verksamhetsställe,

     c) postpaket från en ort utanför landskapet och riket, som väger högst 20 kilo, samt

     2) sådana i 3 § 15 och 16 punkterna i denna lag avsedda tjänster för de postförsändelser som avses i 1 punkten. (2011/38)

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster skall i varje kommun ha åtminstone ett verksamhetsställe där samhällsomfattande tjänster tillhandahålls.

     Varje användare skall ha möjlighet att på ett inlämningsställe som ligger på rimligt avstånd från användarens bostad eller verksamhetsställe lämna in brevförsändelser för att transporteras av den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster.

     Minst en insamling och minst en utdelning skall göras varje arbetsdag. Beträffande undantag från denna skyldighet finns bestämmelser i 11 §.

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar såväl post inom landskapet som gränsöverskridande post.

 

 

 

4 §

De samhällsomfattande tjänsternas innehåll

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar förmedling av brevförsändelser och postpaket i enlighet med denna paragraf. De samhällsomfattande tjänsterna omfattar såväl post inom landsapet som gränsöverskridande post.

     Brevförsändelser och postpaket ska vara lämnade för befordran, adresserade till mottagaren och betalda genom allmänt använda kontantbetalningssätt.

     Brevförsändelser får väga högst två kilo och avsändaren ska ha möjlighet att lämna dem till ett inlämningsställe för att transporteras av den som beviljas tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag.

     Postpaket får väga högst 10 kg och avsändaren ska ha möjlighet att lämna dem till ett verksamhetsställe för post eller något annat lämpligt ställe för att transporteras av den som beviljas tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag. Postpaket från en ort utanför landskapet och riket får väga högst 20 kg.

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar även rekommenderade och assurerade försändelser.

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska i varje kommun ha åtminstone ett verksamhetsställe som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster. Ett verksamhetsställe kan också vara annat än ett fast verksamhetsställe, om dess användning inte försämrar tillgången till samhällsomfattande tjänster.

     Varje användare ska ha möjlighet att på ett insamlingsställe som ligger på rimligt avstånd från användarens bostad eller verksamhetsställe lämna in brevförsändelser som ingår i de samhällsomfattande tjänsterna för att transporteras av den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster.

 

 

5 §

Kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna

     Av de brevförsändelser inom landskapet som är avsedda att nå adressaten senast nästa arbetsdag räknat från inlämningsdagen ska minst 85 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande arbetsdag. Av de brevförsändelser inom landskapet som är avsedda att nå adressaten senast den andra arbetsdagen räknat från inlämningsdagen ska minst 95 procent nå adressaten den andra arbetsdagen och minst 98 procent senast den tredje arbetsdagen, räknat från inlämningsdagen. (2011/38)

     Med beaktande av vad som föreskrivs i 1 mom. ska gränsöverskridande post inom Europeiska unionen delas ut så att minst 85 procent av försändelserna nått adressaten på den tredje dagen och 97 procent av försändelserna på den femte dagen, räknat från inlämningsdagen. (2011/38)

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster skall följa gemenskapens interna kvalitetsnormer för gränsöverskridande post.

 

 

5 §

Kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna

     Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat inom landskapet första vardagen efter inlämningsdagen ska minst 85 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag. Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat inom landskapet senast den andra vardagen efter inlämningsdagen ska minst 95 procent nå adressaten den dagen och minst 98 procent därpå följande vardag.

     Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat i riket den fjärde vardagen efter inlämningsdagen till en postoperatör i riket ska minst 50 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag.

     Av gränsöverskridande post inom Europeiska unionen ska minst 50 procent av försändelserna nå adressaten den tredje vardagen efter inlämningsdagen och minst 97 procent senast den femte vardagen efter inlämningsdagen.

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska följa gemenskapens interna kvalitetsnormer för gränsöverskridande post.

 

 

9 §

Mottagning av försändelser

 

     Ett postföretag är skyldigt att mot gällande avgift ta emot och till mottagaren förmedla brevförsändelser i enlighet med tillståndsvillkoren och sina leveransvillkor. Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster är dessutom skyldig att mot gällande avgift ta emot och till mottagaren förmedla postpaket av det slag som avses i 4 § 1 mom. Ett postföretag kan dock vägra ta emot eller förmedla en brevförsändelse om

     1) försändelsen innehåller farliga ämnen, föremål eller produkter som det enligt lag är förbjudet att transportera eller vilka på annat sätt är lagstridiga eller vilka uppenbart orsakar fara för människor eller egendom,

     2) försändelsen innehåller levande djur,

     3) försändelsens innehåll är särskilt känsligt för värme eller kyla,

     4) försändelsen innehåller flytande ämnen eller föremål som lätt går sönder eller bryts eller om

     5) försändelsen är oförsäkrad och innehåller pengar, värdepapper eller något annat värdefullt.

 

 

 

9 §

Mottagning och förmedling av försändelser

     Ett postföretag är skyldigt att mot gällande avgift ta emot och förmedla till mottagaren brevförsändelser och postpaket i enlighet med denna lag samt tillståndsvillkoren och sina leveransvillkor.

     Ett postföretag kan vägra ta emot eller förmedla en brevförsändelse om

     1) försändelsen innehåller farliga ämnen, föremål eller produkter som det enligt lag är förbjudet att transportera eller som på annat sätt är lagstridiga eller uppenbart orsakar fara för människor eller egendom,

     2) försändelsen innehåller levande djur,

     3) försändelsen innehåller flytande ämnen eller föremål som lätt går sönder eller bryts eller

     4) försändelsen är oförsäkrad eller innehåller pengar, värdepapper eller något annat värdefullt.

 

 

10 §

Utdelning

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser skall delas ut åtminstone en gång varje arbetsdag, om inte något oöverstigligt hinder, en bestämmelse i lag, ett avbrott i trafiken eller någon annan liknande omständighet hindrar utdelning av post.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Nytt 4 mom.

 

 

 

10 §

Insamling och utdelning

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser samt sådana postförsändelser som hör till de samhällsomfattande tjänsterna ska samlas in och delas ut minst en gång varje vardag, med undantag för helgdagar som infaller på en vardag, om inte något oöverstigligt hinder, en bestämmelse i lag, ett avbrott i trafiken eller någon annan liknande omständighet hindrar utdelning av post.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser som delas ut till bostadslägenheter i våningshus ska bäras ut till de enskilda bostädernas brevinkast eller till låsbara fastighetsboxar med individuella fack för respektive lägenhet.

 

 

11 §

Undantag från insamlings- och utdelningsbestämmelserna

     I fråga om posttjänster till mottagare i svårtillgängliga skärgårdsområden eller invid vägar som inte är allmänt trafikerade har ett postföretag rätt att avvika från den insamlings- och utdelningstäthet som föreskrivs i 4 § 4 mom. och från den utdelningstäthet som föreskrivs i 10 § 2 mom. Insamling och utdelning skall dock ske minst en gång i veckan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

11 §

Undantag från bestämmelserna om insamling och utdelning

     I fråga om posttjänster till mottagare i svårtillgängliga skärgårdsområden eller vid vägar som inte är allmänt trafikerade har ett postföretag rätt att avvika från bestämmelserna om insamlings- och utdelningstäthet i 10 § 2 mom. Insamling och utdelning ska dock ske minst en gång i veckan.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

21a §

Synskadades försändelser

     Ett postföretag som beviljats tillstånd för postverksamhet av landskapsregeringen enligt 6 § ska erbjuda synskadade rätt att skicka försändelser som innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kilogram avgiftsfritt, med undantag för flygtilläggsavgiften.

     Den synskadade ska på begäran av ett postföretag som avses i 1 mom. visa upp ett bevis om sin funktionsnedsättning.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den