PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2016-12-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Ändrade regler för användning av provnummerskyltar

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 10/2016-2017

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om besiktning och registrering av fordon. 1

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
besiktning och registrering av fordon

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 30a § 1 mom. och 34 § 1 mom. landskapslagen (1993:19) om besiktning och registrering av fordon, av dessa lagrum 30a § 1 mom. sådant det lyder i landskapslagen 2005/19 som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

30a §

Avställning

     Med avställning avses att ett fordon efter anteckning i fordonsregistret för viss tid inte får brukas på det sätt som avses i 1 § vägtrafiklagen (1983:27) för landskapet Åland. Avställning räknas från och med den dag som följer efter den dag då en anmälan om avställning inkommit till motorfordonsbyrån.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

30a §

Avställning

     Den som tillfälligt vill ta sitt fordon ur bruk kan göra en anmälan om avställning hos motorfordonsbyrån. Avställningen träder i kraft dagen efter den dag anmälan görs. Ett avställt fordon får inte brukas på väg annat än i den omfattning som får ske i fråga om ett fordon som försetts med provnummerskyltar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

34 §

Provnummerskyltar

     Företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon kan av motorfordonsbyrån få tillstånd att använda provnummerskyltar varvid registreringspliktigt fordon får brukas även om det inte är registrerat förutsatt att det är behörigen försäkrat och att intyg från tillståndsgivande myndighet över rätten att använda provnummerskyltar medförs. Skyltarna skall fästas på fordonet på samma sätt som föreskrivs för registreringsskyltar.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

34 §

Provnummerskyltar

     Ett företag som tillverkar, säljer, utrustar eller reparerar fordon kan av motorfordonsbyrån få tillstånd att använda provnummerskyltar varvid ett fordon som inte registrerats i landskapet eller som avställts tillfälligt får användas i trafik förutsatt att det är behörigen försäkrat och att intyg från tillståndsgivande myndighet över rätten att använda provnummerskyltar i landskapet medförs. Skyltarna ska fästas på fordonet på sätt som föreskrivs för registreringsskyltar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den