2015-2016 Lt-Rep-pres-framst nr 11

 

R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av protokollet med Uzbekistan om ändring av avtalet för att undvika dubbelbeskattning och förhindra kringgående av skatt beträffande skatter på inkomst samt med förslag till lag om ikraftträdande av de bestämmelser i protokollet som hör till området för lagstiftningen

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991) faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

             Genom protokollet ändras avtalets bestämmelser om  utbyte av upplysningar samt fogas till avtalet en bestämmelse om handräckning vid indrivning av skatter. I propositionen föreslås att riksdagen godkänner protokollet och att det träder i kraft trettio dagar efter den då de avtalsslutande staterna har meddelat varandra att de konstitutionella förutsättningarna för deras ikraftträdande har uppfyllts.

            Enligt 18 § 5 punkten  i självstyrelselagen för Åland (1144/1991) har landskapet lagstiftningsbehörighet bland annat i fråga om kommunerna tillkommande skatter.

            Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i protokollet som hör till området för lagstiftningen och om tillämpning av protokollet för att de bestämmelser som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

 

 

 

 

 

 

            Med bifogande av regeringens proposition  (RP 45/2016 rd) i saken, som även innehåller protokollet, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar protokollet faller inom landska­pets be­hörighet.

 

 

 

          Helsingfors, i statsrådet den 22 april 2016

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

                                                                 SAULI NIINISTÖ

 

 

 

 

 

                                                                                       Kommunikationsminister Anne Berner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JM 2016  08  12