2015-2016 – Lt – Rep.pres. framst. nr 4

 

R e p u b l i k e n s p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av en överenskommelse med Ryssland om internatio­nell vägtrafik samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i överenskommelsen som hör till området för lagstiftningen och om tillämpning av överenskommelsen

  

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991) faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Mellan Finland och Ryska federationen finns en gällande överenskommelse om internationell vägtrafik som undertecknades 1995 och som trädde i kraft i augusti 2001. I propositionen föreslås det att riksdagen godkänner en i Sankt Petersburg i september 2014 undertecknad överenskommelse som delvis ändrar såväl den nuvarande överenskommelsen som protokollet om tillämpningen av överenskommelsen. Riksdagen har 1.12.2015 godkänt propositionen oförändrad (RSv 54/2015 rd).

            Genom ändringsöverenskommelsen ändras bl.a. artiklarna 4, 7, 11, 13, 17 och 20 i den nuvarande överenskommelsen. De viktigaste ändringarna i överenskommelsen gäller högsta tillåtna massor vid godstransport, ömsesidig icke-diskriminering i fråga om vägavgifter och tillåtande av att avgift tas ut för användning av vägar, avhämtande av personer från det andra landet med taxi samt giltigheten för nationella körkort som stämmer överens med en internationell konvention.

            Enligt 18 § 21 punkten i självstyrelselagen för Åland har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om vägtrafik.

           

 

            Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i överenskommelsen som hör till området för lagstiftningen för att de bestämmelser som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

            Med bifogande av regeringens proposition (RP 85/2015 rd) i saken, som även innehåller protokollet, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar överenskommelsen faller inom landska­pets behörighet.

 

 

          Helsingfors, i statsrådet den 30 december 2015

 

 

R e p u b l i k e n s  P r e s i d e n t

 

 

                                                                 SAULI NIINISTÖ

 

 

 

Kommunikationsminister Anne Berner   

 

 

 

 

JM 2015 08 93