R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s framställning till Ålands lagting om förordningen om ikraftträdande av 1990 års internationella konvention om beredskap för, insatser vid och samarbete vid förorening genom olja och regeringens proposition till riksdagen om godkännande av protokollet om beredskap för, insatser vid och samarbete vid olyckor förorsakade av farliga och skadliga ämnen 2000 samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i protokollet och lag om ändring av lagen om bekämpning av oljeskador

 

 

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Den internationella konventionen från år 1990 om beredskap för, insatser vid och samarbete vid förorening genom olja har genomförts i Finland genom förordning (FördrS 32/1995). Lagtingets bifall till förordningen om sättandet i kraft av konventionen förefaller inte ha begärts i samband med genomförandet av denna.

Protokollet från år 2000 kompletterar den internationella konventionen om beredskap för, insatser vid och samarbete vid förorening genom olja 1990 genom att det internationella samarbetet vid förorening till havs utvidgas till att förutom bekämpning av oljeskador gälla också samarbete vid olyckor förorsakade av farliga och skadliga ämnen. Avsikten med protokollet är att främja parternas beredskap för och samarbete vid olyckor.

Den internationella konventionen jämte dess protokoll 2000 gäller bl.a. räddningsverksamhet samt natur- och miljövård på vilka områden landskapet har lagstiftningsbehörighet enligt 18 § 6 och 10 punkten i självstyrelselagen.

 

 

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till förordningen om ikraftträdande av 1990 års internationella konvention om beredskap för, insatser vid och samarbete vid förorening genom olja (FördrS 32/1995) och till lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i protokollet, för att sådana bestämmelser i konventionen och protokollet som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

Med bifogande av förordningen, som även innehåller konventionen och av regeringens proposition (RP 205/2014 rd) som innehåller förslaget till lag och protokollet föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att förordningen och lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar konventionen 1990 och protokollet 2000 faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors, i statsrådet den 28 november 2014

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JM 2014 08 40