R e p u b l i k e n s   p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i Världspostkonventionen som hör till området för lagstiftningen

 

 

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Målet med Världspostkonventionen är att den internationella posttrafiken ska fungera bättre och bli effektivare samt att samarbetet mellan aktörerna inom branschen förbättras. Vid kongressen i Doha utvidgades tillämpningsområdet för artikel 7 i konventionen i fråga om blindskriftsförsändelser så att möjligheten att skicka blindskriftsförsändelser inte bara gäller synskadade utan också organisationer som företräder synskadade. Enligt artikel 7 är dessutom alla försändelser som blinda och organisationer för blinda skickar och som innehåller korrespondens och litteratur och hjälpmedel för synskadade portofria. Riksdagen har godkänt ett förbehåll mot artikeln om blindförsändelser, så att Finland kan organisera frågan på ett sätt som avviker från konventionen.

.                  Ur Europeiska unionens synpunkt är Världspostkonventionen ett blandavtal, som innehåller bestämmelser inom såväl unionens som medlemsstaternas befogenheter.

Enligt 18 § 20 punkten i självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om postväsendet.

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av Världspostkonventionen för att sådana bestämmelser i den som hör till medlemsstaternas i EU befogenhet och som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

 

Med bifogande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i Världspostkonventionen som hör till området för lagstiftningen (FFS 657/2014) och regeringens proposition (RP 29/2014 rd) i saken, som även innehåller konventionen, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar Världspostkonventionen faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors, i statsrådet den 28 november 2014

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

 

 

 

 

JM 2014 08 39