Adobe Systems                                                                                               BERÄTTELSE nr 2/2014-2015

                                                                                                                             

                                                                                               Datum                                   

                                                                                               25.08.2015                   

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

 

 

 

Landskapsrevisionens verksamhetsberättelse 2014

 

Landskapsrevisionen avger härmed till lagtinget sin i 7 § 3 mom. landskapslagen om Landskapsrevisionen avsedda berättelse om sin verksamhet 2014.

 

 

 

 

 

 

Mariehamn, den 25 augusti 2015

 

 

 

 

Dan Bergman

landskapsrevisor

 


Bakgrund

 

Landskapsrevisionens granskning sker i form av årlig revision och effektivitetsrevision. Effektivitetsrevisionen har till syfte att bedöma om budgetmedlen har använts i enlighet med principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet. Granskningen ska främja en sådan utveckling att landskapet med hänsyn till allmänna samhällsintressen får ett effektivt utbyte av sina insatser.

 

Landskapsrevisionen leds av landskapsrevisorn. En tjänst som revisor finns ytterligare vid myndigheten. Till tjänstens ansvarsområde hör i huvudsak revision av EU:s strukturfondsprogram i enlighet med EU-kommissionens bestämmelser.

 

Landskapsrevisorn beslutar självständigt vad som ska granskas och hur granskningen ska bedrivas samt om slutsatserna av granskningen. Landskapsrevisorn fastställer årligen en granskningsplan för Landskapsrevisionens verksamhet.

 

 

 

Revisionsberättelse för 2013

 

Revisionsberättelsen för finansåret 2013 överlämnades till landskapsregeringen den 29.4.2014. Landskapets bokslut är uppgjort enligt bokföringslagen i tillämpliga delar. Inga väsentliga fel noterades vid granskningen. Från och med finansåret 2014 avger landskapsregeringen en årsredovisning innehållande både bokslut och verksamhetsberättelse. Från år 2015 sker en förändring genom införande av en ny budgetstruktur och budgetering utgående från affärsbokföringens redovisningsprinciper. Därmed uppnås en mer förståelig ekonomirapportering.

 

Revisionsberättelsen finns publicerad på landskapsrevisionens webbplats www.revisionen.ax.

 

 

 

Effektivitetsrevision

 

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) är en för åländska förhållanden stor organisation. Eftersom ÅHS utgör en stor andel av landskapets budget bedöms det som viktigt att utföra årliga granskningar av organisationen.

 

För att erhålla kontinuitet i revisionsarbetet har ett flerårigt avtal ingåtts med ett utomstående revisionssamfund som kan tillhandahålla certifierade revisorer. Efter upphandling tecknades avtal med KPMG Oy Ab. Uppdragets omfattning uppskattas till 30 arbetsdagar per år. En revisionsplan ska föreslås av revisionssamfundet och överenskommas med Landskapsrevisionen årligen.

 

Utöver granskningen av ÅHS omfattade granskningsplanen för 2014 granskningar av pensionssystemet, kontroll- och revisionsprocessen inom Ålands landsbygdsutvecklingsprogram samt sjötrafiken.

 

I februari 2015 överlämnades en berättelse med resultaten från effektivitetsrevisionen till lagtinget. Berättelsen innehåller en kortfattad redogörelse av granskningsresultaten samt de viktigaste slutsatserna i följande rapporter:

 

-          Granskning av sekreterarenheten (ÅHS) – KPMG 21.1.2015

 

-          Granskning av momshanteringen (ÅHS) – KPMG 26.1.2015

 

-          Granskning av upphandlingsenheten (ÅHS) – KPMG 13.2.2015

 

-         Granskning av landskapets pensionssystem – Landskapsrevisionen 29.8.2014

 

-         Granskning av kontroll- och revisionsprocessen inom Ålands landsbygdsutvecklingsprogram – Landskapsrevisionen 17.2.2015

 

-         Granskning av sjötrafiken – Landskapsrevisionen 23.2.2015

 

Granskningsresultaten i sin helhet framgår av rapporterna vilka publicerats på landskapsrevisionens webbplats www.revisionen.ax.

 

 

 

EU-revision

 

Landskapsrevisionen ansvarar för granskningen av EU:s strukturfondsprogram på Åland i enlighet med de bestämmelser som EU-kommissionen utfärdar. Granskningen omfattar programmen för Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska fiskerifonden (EFF). Ytterligare granskar Landskapsrevisionen projekt som bedrivs på Åland inom det gränsöverskridande samarbetsprogrammet Central Baltic Interreg IV A.

 

EU-revisionen kan indelas i två delar, dels granskningen av stöd till enskilda insatser, dels systemgranskningar av respektive strukturfonds förvaltnings- och kontrollsystem. Under 2014 genomfördes inga systemgranskningar eftersom inga allvarliga brister upptäckts under tidigare års granskningar. Efter att den nya programperioden 2014 – 2020 kommit igång kommer systemgranskningarna att återupptas.

 

Systemgranskningarna och granskningarna av enskilda insatser ligger till grund för årliga kontrollrapporter och yttranden till EU-kommissionen. Granskningsresultaten avhandlas året därpå vid ett samordningsmöte i Bryssel.

 

 

Under 2014 har följande granskningsrapporter avgivits:

 

-          3 st. granskningar av insatser inom ERUF

-          2 st. granskningar av insatser inom ESF

-         Årlig kontrollrapport 2014 – ERUF och ESF

-         Årligt yttrande 2014 – ERUF och ESF

 

-         8 st. granskningar av insatser inom EFF

-         Årlig kontrollrapport 2014 – EFF

-         Årligt yttrande 2014 – EFF

 

-         2 st. granskningar av insatser inom Central Baltic Interreg IV A