BILAGA 8.                              

 


MEDLEMSFÖRSLAG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsförslag

om ökat nordiskt samarbete för att trygga de nordiska vattenresurserna

 

Enligt IPCC:s senaste rapport kommer klimatförändringen att medföra all- varliga risker för naturens och människans välbefinnande. Klimateffekter- na, befolkningstillväxten och en ökad konsumtion av vatten kommer att ändra förutsättningarna för hela jordens vattenförsörjning och leda till en ökad global efterfrågan vatten, särskilt sötvatten, som utgör endast två procent av allt jordens vatten.

 

Vattenfrågorna är tätt sammankopplade med de ekonomiska, sociala och säkerhetsfrågorna. Enligt den Europeiska unionen är 20 procent av Euro- pas ytvatten allvarligt hotade och nästan hälften av EU:s befolkning lever i länder, där uttaget av sötvatten är för högt. Med hjälp av ramdirektivet för vatten har man strävat efter att förbättra EU-samarbetet över nations- gränser för att säkerställa god vattenstatus till år 2015.

 

Norden har gott om vattenresurser, men klimatförändringen beräknas på- verka bland annat nederbördsmängderna, avdunstningen och avrinningen. Kvaliteten i vattendrag kan bli sämre när jorden inte är frusen i längre pe- rioder, vilket innebär att vattenvården blir mer utmanande grund av erosion och en ökad näringsbelastning i vattendragen.

 

De nordiska länderna har en tradition av att förvalta sina naturresurser ett hållbart sätt och med hänsyn till våra ekosystem. Rena vattendrag, tryggt och rent dricksvatten samt sanitet ska även i framtiden kunna ga- ranteras för medborgarna i Norden. Hittills har det inte funnits tillräcklig nordisk samordning kring dessa viktiga frågor, utan länderna har agerat var för sig.

 

Med tanke framtidsutsikterna, och särskilt internationaliseringen och globaliseringen av den sk. vattenfrågan, anser Mittengruppen att de nor- diska länderna bör arbeta strategiskt för att se till att våra vattendrag inte utsätts för påfrestningar och föroreningar. Likaså är det viktigt att arbeta för en god hantering och gott skydd av vattenresurser samt att grundvat-


 

Nordiska rådet

 

 

A 1618/miljö

 

Framlagt av: Mittengruppen

 

Behandlas i:

Miljö- och naturresursutskottet

 

J.nr. 14-00112-1


tenresurserna inte överutnyttjas när efterfrågan vatten ökar. En all- varlig störning i vattenförsörjningen kan leda till samhällskriser, som krä- ver särskild beredskap. Våra primärnäringar, jordbruk och fiske, är bero- ende av vatten såväl som näringslivet och energiproduktionen. För att för- valta och bevara de nordiska vattenresurserna nu och för kommande ge- nerationer behövs samarbete och gemensamma lösningar.

 

Det höga teknologiska kunnandet inom vattenförsörjningen och i förvalt- ningen av vattenresurser kan öppna nya möjligheter för de nordiska län- derna att sprida sitt kunnande internationellt. Vid sidan av de nya möjlig- heterna bör de nordiska länderna samarbeta för att hantera de hot som förorsakas av de nya omständigheterna som beskrivs här. Det är viktigt att koordinera Nordens ståndpunkter till exempel med hänsyn till EU:s vattenpolitik samt i förhandlingarna om internationella och globala han- dels- och investeringsavtal. De nordiska länderna bör i samband med av- talsförhandlingarna lyfta upp frågor som berör skyddandet av naturresur- ser, däribland vatten.

 

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår Mittengruppen att

Nordiska rådet rekommenderar de nordiska ländernas regeringar

att de nordiska länderna koordinerar sin verksamhet både globalt och i EU för att trygga de nordiska vattenresurserna

 

att de nordiska länderna tar tryggandet av vattenresurser som en av sina högsta prioriteter för de kommande åren

 

att nordiskt kunnande inom vattenförsörjning tas som en del av Team Norden–arbetet


 

Nordiska rådet

 

 

A 1618/miljö

 

Framlagt av: Mittengruppen

 

Behandlas i:

Miljö- och naturresursutskottet

 

J.nr. 14-00112-1


 


Akureyri den 7 april 2014

Anders Andersson (KD) Anders Eriksson (ÅF) André N. Skjelstad (V) Anita Brodén (FP)

Arto Pirttilahti (cent)

Brynhildur Pétursdóttir (Björt framtíð)

Christina Gestrin (sv) Eeva-Maria Maijala (cent) Finn Thranum (V)

Helgi Abrahamsen (sb)


 

Höskuldur Þórhallsson (F) Jóhanna María Sigmundsdóttir (F) Jörgen Pettersson (ÅC)

Karen Ellemann (V)

Liv Holm Andersen (RV) Rigmor Andersen Eide (KrF) Satu Haapanen (gröna) Simo Rundgren (cent)

Åsa Torstensson (C)