R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av den reviderade bilagan VI till 1978 års protokoll till 1973 års internationella konvention till förhindrande av förorening från fartyg och av däri senare införda ändringar samt till lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i den reviderade bilagan VI och i de ändringar som senare införts i den samt till lag om ändring av miljöskyddslagen för sjöfarten

 

 

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Den reviderade bilagan VI antogs av Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) kommitté för skydd av den marina miljön vid dess 58:e session 2008 och den ersätter i sin helhet den luftvårdsbilaga som tidigare var i kraft. Bilagan innehåller bestämmelser om förhindrande av luftförorening från fartyg. I den övergripande reformen av bilagan skärptes bestämmelserna om kväve- och svaveloxid utsläpp från fartygstrafik. Den reviderade bilagan trädde internationellt i kraft den 1 juli 2010 efter iakttagande av ett förfarande för så kallat tyst godkännande. Finland meddelade IMO:s generalsekreterare i december 2009 att bestämmelserna i den reviderade bilagan VI kan träda i kraft för Finlands del först efter det att ett uttryckligt samtycke har avgivits.

            Enligt 27 § 13 punkten i självstyrelselagen har riket lagstiftningsbehörighet i frågor som gäller handelssjöfart samt farleder för handelssjöfarten. Största delen av bestämmelserna i den reviderade bilagan VI gäller dessa saker och hör således till rikets lagstiftningsbehörighet.

            Enligt 18 § punkt 10 har dock landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om natur- och miljövård, friluftsliv och vattenrätt. Bilagans regel 17 innehåller bestämmelser om mottagningsanläggningar i hamnar, vilka ska anses gälla frågor som hör till natur- och miljövård och därmed till landskapets lagstiftningsbehörighet. Även bestämmelserna om utsläppande av bränsle på marknaden anses höra till området för miljövård.

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av den reviderade bilagan VI och av däri senare införda ändringar för att sådana bestämmelser i denna som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 86/2014 rd), som även innehåller den reviderade bilagan VI, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar den reviderade bilagan VI och av däri senare införda ändringar faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Nådendal, i statsrådet den 27 juni 2014

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

2014 08 2