R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Filippinerna, å andra sidan, och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen

 

 

 

 

 

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Avtalet med Filippinerna om partnerskap och samarbete är ett vidsträckt samarbetsavtal som innehåller bestämmelser om formerna för politiskt, ekonomiskt och sektorbaserat samarbete samt dialog. Ramavtalet är till sin natur ett s.k. blandat avtal, vars bestämmelser hör delvis till medlemsstaternas i Europeiska unionen behörighet, delvis till EU:s kompetens. Av denna orsak sätts avtalet i kraft i Finland endast till den del det gäller EU:s medlemsstaters behörighet.

            I ramavtalet ingår bestämmelser om hälso- och sjukvård, utbildning och kultur som enligt 18 § 12 och 14 punkten i självstyrelselagen hör till landskapets behörighet och samtidigt till EU:s medlemsstaters kompetens. Sådana bestämmelser ingår åtminstone i artikel 45 om hälsa samt artikel 46 om utbildning, kultur samt dialog mellan kulturer och religioner.

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av ramavtalet för att sådana bestämmelser i det som hör till EU:s medlemsstaters kompetens och som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

 

Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 54/2014 rd), som även innehåller ramavtalet, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar ramavtalet faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors, i statsrådet den 6 juni 2014

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Minister Carl Haglund

 

 

 

2014 08 21