R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s
framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av ramavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen och lag om provisorisk tillämpning av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen

 

 

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

Ramavtalet med Republiken Korea är ett s.k. blandavtal som innehåller bestämmelser som faller under dels medlemsstaternas behörighet, dels Europeiska unionens behörighet. Syftet med avtalet är att öka det multilaterala samarbetet på flera olika områden och att fördjupa det breda partnerskapet och dialogen mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater och Republiken Korea.

Avtalet innehåller bestämmelser om vissa samarbetsområden som enligt 18 § i självstyrelselagen för Åland (1144/1991) gäller ärenden som hör till landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet. Bestämmelser om sådana ärenden ingår åtminstone i artikel 18 om transport, artikel 19 on sjötransportpolitik, artikel 21 om hälsa, artikel 22 om sysselsättning och sociala frågor, artikel 23 om miljö- och naturresurser, artikel 25 om jordbruk, landsbygdsutveckling och skogsbruk, artikel 26 om hav och fiske, artikel 28 om kultur, information, kommunikation och audiovisuella och andra medier och i artikel 29 om utbildning. Bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet ingår i de ovan nämnda artiklarna 21, 23, 28 och 29. För att dessa bestämmelser i avtalet ska bli gällande även på Åland krävs således att samtycke inhämtas av Ålands lagting.

Dessutom ingår det i artikel 19 om sjötransportpolitik bestämmelser som i huvudsak hör till EU:s och rikets behörighet om handelssjöfart samt om etableringsvillkor för skeppsmäklarverksamhet som inte är mindre gynnsamma än de som gäller för partens egna företag. Detta kan anses betyda att Republiken Koreas företag får samma bemötande som företag grundade på EU:s område eller i riket skulle få på Åland. I ramavtalets 52 artikel bestäms också att avtalet ska tillämpas, å ena sidan, på de territorier där fördraget om Europeiska unionen är tillämpligt och i enlighet med de villkor som fastställs i fördraget och, å andra sidan, på Republiken Koreas territorium. Med andra ord är bestämmelserna i protokoll nummer 2 om Åland som fogats till Finlands anslutningsfördrag till EU tillämpliga. Dessutom bestäms i ramavtalets 19.5 artikel att frågan om skeppsmäklares verksamhet i Europeiska unionen och i Republiken Korea ska vid behov bli föremål för särskilda avtal. Dylika bestämmelser har inkluderats i frihandelsavtalet som ingåtts i oktober 2010 mellan EU och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan. I frihandelsavtalet har ett uttryckligt undantag gällande Åland upptagits i bindningslistan.

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av avtalet för att de bestämmelser som hör till kompetensen för EU:s medlemsstater och som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

            Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 163/2013 rd), som även innehåller avtalet, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagarna träder i kraft i landskapet Åland till de delar ramavtalet faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors, i statsrådet den 18 november 2013

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Minister Carl Haglund

 

 

 

2013 08 83