R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i protokollet med Belgien för att ändra avtalet för undvikande av dubbelbeskattning och förhindrande av kringgående av skatt beträffande skatter på inkomst och förmögenhet

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Genom det ovan nämnda protokollet med Belgien har bestämmelserna om informationsutbyte i skatteavtalet med Belgien ändrats. Protokollet har genomförts genom lag (917/2009). Lagens 3 § har ändrats genom lag (335/2012) till följd av den ändring av grundlagen som trädde i kraft den 1 mars 2012.

            Efter att Ålands lagtings samtycke fåtts trädde skatteavtalet med Belgien (FördrS 66/1978) i december 1978 i kraft även i landskapet Åland. Ålands lagting har därtill år 1997 gett sitt samtycke till lagen om sättande i kraft av ett tilläggsfördrag (FördrS 54/1997) som hör till skatteavtalet. Däremot har av lagtinget inte ännu begärts samtycke till det ovan nämnda protokollet.

            Protokollet gäller landskapets myndigheter och beskattning, på vilka områden lagtinget enligt 18 § 1 och 5 punk­ten i själv­styrel­sela­gen har lagstift­nings­be­hörig­het helt eller till vissa delar.

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen (917/2009) om sättande i kraft av protokollet jämte lagen (335/2012) om ändring av denna för att de bestämmelser som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

            Med bifogande av lagen om sättande i kraft av protokollet jämte lagen om ändring av denna samt regeringens proposition i saken (RP 198/2009 rd), som även innehåller protokollet, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen jämte lagen om ändring av denna träder i kraft i landskapet Åland till de delar protokollet faller inom landska­pets be­hörighet.

 

Helsingfors, i statsrådet den 13 september 2013

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

 

 

2013/08/65