R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om godkännande av det fakultativa protokollet till konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i protokollet som hör till området för lagstiftningen, om tillämpning av protokollet och till lag om ändring av lagen om riksdagens justitieombudsman

 

                                   Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

                                  Genom det fakultativa protokollet till konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning skapas ett system inom ramen för vilket oberoende internationella och nationella besöksorgan regelbundet besöker platser där frihetsberövade personer hålls fängslade. Avsikten är att riksdagens justitieombudsman utses till en sådan nationell förebyggande mekanism mot tortyr som avses i protokollet.

                                  De inspektioner som avses i det fakultativa protokollet och som utförs av den internationella och den nationella mekanismen kan riktas mot platser där verksamheten omfattas av landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet enligt 18 § 6, 12, 13 och 26 punkten i självstyrelselagen, såsom allmän ordning och säkerhet, hälso- och sjukvård, barnskydd, socialvård och användning av tvångsmedel som är underställd landskapets lagstiftning. Protokollet omfattar dessutom en förpliktelse för myndigheterna att biträda mekanismerna.

 

Således behöver Ålands lagtings bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av det fakultativa protokollet för att de bestämmelser som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 182/2012 rd), som även innehåller fördraget, föreslås

          att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar protokollet faller inom landska­pets be­hörighet.

 

Helsingfors, i statsrådet den 1 mars 2013

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

                                                                                       Minister Carl Haglund

 

 

 

 

 

2013/08/10 jgb