R e p u b l i k e n s   p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av den nordiska konventionen om social trygghet med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i konventionen som hör till området för lagstiftningen

 

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Den nordiska konventionen om social trygghet ersätter den nuvarande konventionen som ingicks år 2004. Lagtinget har gett sitt bifall till lagen om sättande i kraft av den nuvarande konventionen (FördrS 136/2004). Enligt artikel 16.3 i den nya konventionen träder den i kraft för Färöarnas, Grönlands och Ålands del 30 dagar efter det att Danmarks respektive Finlands regering har meddelat det danska utrikesministeriet att Färöarnas landsstyrelse och Grönlands landsstyrelse respektive Ålands lagting har meddelat att konventionen ska gälla för Färöarna och Grönland respektive Åland.

            Den nya konventionens bestämmelser gäller huvudsakligen socialförsäkring som enligt 27 § 21 punkten och 29 § 1 mom. 3 punkten i självstyrelselagen hör till rikets lagstiftningsbehörighet. I konventionens 10 artikel om arbetslöshetsförmåner och 12 artikel om rehabilitering bestäms dock delvis om socialvård och hälso- och sjukvård, vilka rättsområden enligt 18 § 12 och 13 punkten i självstyrelselagen hör till landskapets behörighet.

 

 

 

Således behöver lagtingets bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av konventionen för att de bestämmelser som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

            Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 170/2012 rd), som även innehåller konventionen, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland.

 

          Helsingfors den 14 december 2012

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

 

 

 

 

2012/08/51