R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen samt om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och republiken Kroatien, å andra sidan

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            En viktig del av fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen utgörs av anslutningsakten jämte bilagor med villkor för anslutningen och anpassningar i de fördrag som ligger till grund för unionen samt ett protokoll i en särfråga. Dessutom ingår de avtalsslutande parternas förklaringar i slutakten från signatärstaternas konferens. Anslutningsfördraget träder i kraft den 1 juli 2013, förutsatt att alla parter i anslutningsfördraget har deponerat sina ratifikationsinstrument hos Italiens regering senast den 30 juni 2013.

Bestämmelserna i anslutningsfördraget gäller allmänt taget inte frågor som faller inom landskapet Ålands behörighet. Anslutningsfördragets bestämmelser om institutionerna grundar sig på Lissabonfördraget. I motiveringarna till Lissabonfördraget (RP 23/2008 rd, s. 332/I) har det ansetts att de institutionella reformerna i anknytning till fördraget inte ändrar unionens grundläggande karaktär och, trots att de är omfattande, betraktas som en sådan utveckling av unionens interna verksamhet på institutionell nivå som inte är av betydelse med tanke på suveränitetsbestämmelserna i grundlagen. Bestämmelserna ansågs inte vara sådana att de krävde Ålands bifall.

 

Anslutningsfördraget innehåller emellertid några sådana smärre anpassningar som berör finsk rättstillämpning i frågor som enligt 18 § 10, 12, 15, 16, 17 och 22 punkten i självstyrelselagen faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet. Sådana frågor ingår åtminstone i anpassningarna i anslutningsfördraget på området fiske, regionalpolitik och samordning av strukturinstrument, livsmedelssäkerhet och växtskydd samt natur- och miljövård.

Således behöver Ålands lagtings bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till lagen om sättande i kraft av Kroatiens anslutningsfördrag för att de bestämmelser som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

Anslutningsfördraget ska ersätta stabiliserings- och associeringsavtalet med Kroatien som därmed upphävs. Bestämmelsen om lagtingets bifall i 59 § i självstyrelselagen gäller dock inte uppsägning av internationella överenskommelser eller andra internationella förpliktelser med motsvarande verkningar.

            Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 138/2012 rd), som även innehåller fördraget, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar fördraget faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors den 16 november 2012

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

 

 

 

 

 

 

2012/08/49