R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s
framställning till Ålands lagting om utkast till statsrådets förordning om sättande i kraft av konventionen
om tryggande av det immateriella kulturarvet

 

           

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

Konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet förutsätter att parterna vidtar åtgärder i enlighet med konventionens bestämmelser, däribland bevarande, identifiering och dokumentering av och förteckningar över det immateriella kulturarvet samt forskning, skydd och bistånd i syfte att främja det immateriella kulturarvet. Därutöver ska parterna erbjuda utbildning och forskning i det immateriella kulturarvet samt främja samarbetet mellan olika aktörer nationellt och internationellt.

Konventionen innehåller inga bestämmelser som ska sättas i kraft genom lag. Den har dock budgetverkningar beträffande vilka regeringen har lämnat en proposition till riksdagen om godkännande av konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet.

Konventionen hänför sig till kulturens område samt till arkiv- och biblioteksväsendet, vilka enligt 18 § 14 punkten i självstyrelselagen faller under landskapets lagstiftningsbehörighet.

Således behöver Ålands lagtings bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas till förordningen om sättande i kraft av konventionen, för att de bestämmelser i konventionen som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet också ska träda i kraft i landskapet.

           

            Med bifogande av ett utkast till förordning om sättande i kraft av konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet samt regeringens proposition i saken (RP 101/2012 rd), som även innehåller konventionen, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att förordningen träder i kraft i landskapet Åland till de delar konventionen faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors den 5 oktober 2012

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

 

2012/08/46