PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2012-11-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag

Ny polislag

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 3/2012-2013

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om Ålands polismyndighet 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av räddningslagen för landskapet Åland. 8

L A N D S K A P S L A G om ändring av 1 och 10 §§ landskapslagen om behandling av berusade  11

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om ordningsvakter 11

L A N D S K A P S L A G om ändring av 3 § förvaltningslagen för landskapet Åland. 13

L A N D S K A P S L A G om ändring av 1 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om personuppgifter 13

L A N D S K A P S L A G om ändring av 9 § landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet 14

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om Ålands polismyndighet

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 1 § 2 mom., 5, 7 och 8 §§ landskapslagen (2000:26) om Ålands polismyndighet samt

     ändras 1 § 1 och 3 mom., 2 § 1 mom., 4 § 1 mom., 5a-e §§ och 11 § 2 mom. samt

     fogas till lagens 1 §, sådan den lyder i landskapslagen (2006/33), ett nytt 4 mom., varvid nuvarande 4 mom. blir 5 mom., till lagen nya 1a-c, 5f och 5g §§ och till lagens 11 § ett nytt 4 mom. som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

Förvaltning

     Landskapets polisförvaltning handhas av Ålands polismyndighet som är underställd landskapsregeringen.

 

 

     Polismyndighetens verksamhet be-drivs inom en ordnings-, en brottmåls- och en kansliavdelning. För verksamheten finns tre enheter, en i Mariehamn, en på landsbygden samt en i skärgården. Dessutom kan verksamhet utanför enheterna ordnas i den omfattning landskapsregeringen beslutar. I skärgårdskommunerna bör det finnas polisverksamhet året om.

     Bestämmelser om landskapets polisförvaltning finns även i förordningen (1998:118) om polisförvaltningen i landskapet Åland

 

 

 

Nytt 4 mom.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

1 §

Förvaltning

     Landskapets polisförvaltning handhas av Ålands polismyndighet som är underställd landskapsregeringen. I 1 kap. 1 § i polislagen (   :   ) för landskapet Åland föreskrivs om polisens uppgifter.

 

 

 

 

2 mom. upphävs

 

 

 

 

 

     Bestämmelser om landskapets polisförvaltning finns även i republikens presidents förordning (2010:33) om polisförvaltningen i landskapet Åland.

     Ålands polismyndighet sköter mottagande av nödmeddelanden och alarmering av räddningsenheter i enlighet med räddningslagen (2006:106) för landskapet Åland. För skötseln av dessa uppgifter finns en alarmcentral vid polismyndigheten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

 

 

1a §

Styrelse

     Landskapsregeringen tillsätter en styrelse för polismyndigheten för den tid under vilken landskapsregeringens mandatperiod varar. Styrelsen består av sex medlemmar. Bland styrelsens medlemmar utser landskapsregeringen en ordförande och en vice ordförande. För varje medlem utses även en personlig ersättare, för vilken i tillämpliga delar bestämmelserna om medlemmar gäller.

     Juridisk sakkunskap ska vara företrädd i styrelsen. Styrelsens medlemmar och ersättare får inte vara anställd vid Ålands polismyndighet.

     Landskapsregeringen kan skilja styrelsen eller en medlem eller ersättare i styrelsen från uppdraget. Landskapsregeringen beslutar om det arvode som ska tillkomma den som innehar ett styrelseuppdrag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

 

 

1b §

Styrelsens sammanträden

     Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förfall för ordföranden av vice ordföranden. Styrelsen ska sammankallas för behandling av visst ärende då minst två medlemmar det kräver.

     Styrelsen är beslutför när fler än hälften av antalet medlemmar är närvarande, bland dem ordföranden eller vice ordföranden. Beslut fattas med enkel majoritet. Faller rösterna lika avgör ordförandes röst.

     Styrelsen avgör ärenden på föredragning av polismästaren. Styrelsen kan utse annan föredragande om ärendet så kräver.

     Vid styrelsens sammanträden förs protokoll av en sekreterare som utses av styrelsen. Protokollet justeras på det sätt som styrelsen bestämmer.

     I fråga om tystnadsplikt för styrelsemedlem eller ersättare ska i tillämpliga delar iakttas vad som föreskrivs i 17 § tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

 

1c §

Styrelsens ansvar och uppgifter

     Styrelsen ska biträda polismästaren i arbetet med att utveckla myndighetens verksamhet mot de mål som lagting och landskapsregeringen satt upp för verksamheten. Styrelsen ska dessutom

     1) årligen tillställa landskapsregeringen polismyndighetens allmänna verksamhetsmål,

     2) årligen tillställa landskapsregeringen polismyndighetens budgetförslag,

     3) årligen tillställa landskapsregeringen en berättelse över polismyndighetens verksamhet,

     4) följa polismyndighetens verksamhet,

     5) ta aktiv del i arbetet med att utveckla polismyndighetens verksamhet,

     6) föreslå de åtgärder som styrelsen finner motiverade

     7) avge utlåtanden i principiellt viktiga frågor som gäller polismyndigheten samt

     8) se till att alla delar av verksamheten fungerar på svenska.

     Styrelsen får inte fatta beslut i polis-operativa frågor.

 

 

2 §

Personal

     Ålands polismyndighets chef benämns polismästare.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

2 §

Personal

     Polismyndigheten leds av en chef för polismyndigheten som benämns polismästare.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

4 §

Behörighetskrav

     Behörighetskrav för tjänsten som polismästare är vid juridisk fakultet vid universitet eller därmed jämförbar högskola, som är erkänd av nationell utbildningsmyndighet, avlagd examen som motsvarar minst fyra års heltidsstudier samt erfarenhet av ledarskap och förvaltningsuppgifter.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

4 §

Behörighetskrav

     Behörighetskrav för tjänsten som polismästare är inom juridisk fakultet vid universitet eller därmed jämförbar högskola, som är erkänd av nationell utbildningsmyndighet, avlagd examen som motsvarar minst fyra års heltidsstudier eller annan motsvarande examen som motsvarar minst fyra års heltidsstudier med lämplig juridisk inriktning samt erfarenhet av ledarskap och förvaltningsuppgifter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

5 §

Polisdelegationen

     För främjande och effektiverande av polisens verksamhet biträds Ålands polismyndighet av en polisdelegation.

     Närmare bestämmelser om polisdelegationens uppgifter och sammansättning utfärdas genom landskapsförordning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paragrafen upphävs

 

 

 

 

5a §

Inställelse i tjänst

     Med tanke på särskilda situationer inom polisverksamheten skall varje polisman se till att polismyndigheten har hans eller hennes kontaktuppgifter.

     En polisman skall utan dröjsmål inställa sig i tjänst när en allvarlig situation eller händelse som hotar allmän ordning och säkerhet nödvändigt kräver det.

Även under sin semester är en polisman skyldig att på förordnande av polismästaren återgå i tjänst när det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

     En polisman som inte är tjänstledig eller har semester är skyldig att på förordnande av polismästaren tillfälligt vara i larmberedskap och inställa sig i tjänst när det är nödvändigt av särskilda skäl i anslutning till polisens verksamhet.

     Om ledningsförhållanden i en polisiärt särskilt krävande situation finns dessutom bestämmelser i förordningen om polisförvaltningen i landskapet Åland.

 

 

 

5a §

Polisbefogenheter

     Vid utförandet av sina uppgifter har en polisman sådana befogenheter som bestäms i denna lag eller i någon annan lag. Om en polismans befogenheter i riket gäller vad som bestäms i 5 § i republikens presidents förordning om polisförvaltningen i landskapet Åland.

     En polisaspirant har en polismans befogenheter när aspiranten under sin utbildares ledning och uppsikt utför uppgifter som ingår i utbildningen.

     En yngre konstapel har en polismans befogenheter. Under en arbetspraktikperiod som ingår i grundexamen för polis får en yngre konstapel utöva en polismans befogenheter under ledning och behövlig uppsikt av handledaren för arbetspraktiken.

 

5b §

Polismans rätt att vara biträde eller ombud

     En polisman får vara biträde eller ombud för den som misstänks för ett brott endast om den misstänkte är nära anhörig till polismannen enligt 15 kap. 2 § 3 mom. i rättegångsbalken och den anhöriga inte har rätt att få en försvarare enligt 2 kap. 1 § i lagen om rättegång i brottmål (FFS 689/1997).

     En polisman får inte vara biträde eller ombud för en målsägande om detta kan stå i strid med skötseln av polismannens tjänsteåligganden.

 

 

 

 

5b §

Särskild tjänstgöringsskyldighet

     En polisman är utan särskilt förordnande skyldig att i hela landskapet, även på sin fritid, vidta brådskande åtgärder som är nödvändiga för förhindrande av ett allvarligt brott, inledande av undersökning av ett sådant brott, avvärjande av allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet eller som behövs av andra med dessa jämförbara särskilda skäl.

 

 

5c §

Polismans uppförande

     En polisman skall i tjänsten och på sin fritid uppföra sig på ett sätt som inte äventyrar tilltron till att polisens uppgifter sköts på behörigt sätt. Vid bedömningen av en polismans uppträdande tas hänsyn också till polismannens ställning och uppgifter inom polismyndigheten.

 

 

 

5c §

Inställelse i tjänst

     Med tanke på särskilda situationer i polisens verksamhet ska varje polisman se till att polismyndigheten har hans eller hennes kontaktuppgifter.

     En polisman ska utan dröjsmål inställa sig i tjänst när en allvarlig situation eller händelse som hotar allmän ordning och säkerhet nödvändigt kräver det.

     Även under sin semester är en polisman skyldig att på förordnande av polismästaren återgå i tjänst när det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

     En polisman som inte är tjänstledig eller har semester är skyldig att på förordnande av polismästaren tillfälligt vara i larmberedskap och inställa sig i tjänst när det är nödvändigt av särskilda skäl i anslutning till polisens verksamhet.

     Om ledningsförhållanden i en polisiärt särskilt krävande situation finns dessutom bestämmelser i republikens presidents förordning om polisförvaltningen i landskapet Åland.

 

 

5d §

Bisysslor

 

     En polisman får inte ta emot eller sköta en bisyssla som avses i 18 § 4 och 5 mom. i tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland, om inte tillstånd därtill beviljas på ansökan.

     En polisman får inte sköta en syssla som medför rättigheter eller skyldigheter som kan stå i strid med en polismans uppgifter enligt denna lag.

 

 

 

5d §

Polismans rätt att vara biträde eller ombud

     En polisman får vara biträde eller ombud för en person som misstänks för ett brott endast om den misstänkte är hans eller hennes släkting i rätt upp- eller nedstigande led, bror eller syster eller äkta make och inte har rätt att få en försvarare enligt 2 kap. 1 § i lagen om rättegång i brottmål (FFS 689/1997).

     En polisman får inte vara biträde eller ombud för en målsägande om detta kan stå i strid med skötseln av polismannens tjänsteåligganden.

 

 

5e §

En polismans kondition och yrkesskicklighet

     En polisman skall upprätthålla den kondition och yrkesskicklighet som arbetsuppgifterna kräver.

     Bestämmelser om den konditionsnivå som olika arbetsuppgifter kräver samt om anordnande av konditionstester kan vid behov utfärdas genom landskapsförordning.

 

 

 

5e §

Polismans uppförande

 

     En polisman ska i tjänsten och på sin fritid uppföra sig på ett sätt som inte äventyrar tilltron till att polisens uppgifter sköts på behörigt sätt. Vid bedömningen av en polismans uppträdande tas hänsyn också till polismannens ställning och uppgifter inom polismyndigheten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf som motsvarar 5d §

 

 

 

 

5f §

Bisysslor

     En polisman får inte ta emot eller sköta bisysslor som avses i 18 § 4 och 5 mom. i tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland, om inte tillstånd därtill beviljas på ansökan.

     En polisman får inte sköta en syssla som medför rättigheter eller skyldigheter som kan stå i strid med en polismans uppgifter enligt denna lag.

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf som motsvarar 5e §

 

 

 

 

5g §

En polismans kondition och yrkesskicklighet

     En polisman ska upprätthålla den kondition och yrkesskicklighet som arbetsuppgifterna kräver.

     Bestämmelser om den konditionsnivå som olika arbetsuppgifter kräver samt om anordnande av konditionstester kan vid behov utfärdas genom landskapsförordning.

 

 

 

7 §

Uniform och beväpning

     Polisman skall i tjänsteutövningen bära uniform om inte tjänsteuppdragets art eller andra skäl kräver något annat.

     Uniform får utom vid tjänsteutövning också bäras vid resor i anknytning till tjänsteutövning och när personen representerar polisen. Beslut om användning av uniform i andra sammanhang fattas av polismästaren.

     Polisuniform eller beklädnadsartiklar som används av polisen i tjänst får inte bäras av andra än polismän. Ingen får heller använda en dräkt eller ett klädesplagg som är förvillande lika en sådan uniform eller sådana beklädnadsartiklar på ett sådant sätt att detta kan ge intrycket att bäraren är en polisman. Förbudet i detta moment skall inte gälla den som med stöd av särskild lag har rätt att bära föreskriven uniform eller beklädnadsartikel.

     Utan hinder av vad som föreskrivs i 3 mom. kan tillstånd att bära polisuniform vid teaterföreställningar eller andra motsvarande evenemang ges av polismästaren.

     Landskapsregeringen bestämmer efter samråd med landshövdingen om polisens uniform och beväpning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upphävs

 

 

 

8 §

Tjänstemärke

     Polisman skall ha ett tjänstemärke vars utformning fastställs av landskapsregeringen. Märket skall medföras i tjänsteutövningen och visas upp vid behov eller på begäran, när det är möjligt utan att tjänsteuppdraget äventyras.

 

 

 

 

 

 

Upphävs

 

 

 

 

11 §

Fullmaktsbestämmelse

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsregeringen kan utfärda ett reglemente för Ålands polismyndighet med närmare bestämmelser om polismyndighetens organisation, uppgifter och interna beslutsordning.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

Nytt 4 mom.

 

 

 

 

11 §

Fullmaktsbestämmelse

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Styrelsen ska anta ett reglemente för Ålands polismyndighet med närmare bestämmelser om polismyndighetens organisation, uppgifter och interna beslutsordning.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om inte ärendet hör till området för lag kan landskapsregeringen inom landskapets behörighet meddela polisen närmare föreskrifter och anvisningar om de åtgärder som enligt denna lag eller med stöd av den utfärdade bestämmelser ska vidtas av polisen.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den       . Lagens 1 § 1 mom. och 5a-g §§ samt upphävandet av 7 och 8 §§ träder dock i kraft först den 1 januari 2014.

     Landskapsregeringen kan tillsätta en styrelse för polismyndigheten innan denna lag träder i kraft. Vid tillsättandet av styrelsen ska lagens 1a § iakttas i tillämpliga delar.

     Polisdelegationen fortsätter sin verksamhet enligt de tidigare gällande bestämmelserna till dess att denna lag träder i kraft.

 

__________________

 

 


 

3.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av räddningslagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 5 § 3 punkten räddningslagen (2006:106) för landskapet Åland,

     ändras inledningssatsen till 5 §, 5 § 2 punkten, 15 § 1 mom., 31 § 1 mom., rubriken till 9 kap., rubriken till 55 §, 55 §, inledningsstatsen till 56 § 1 mom., 56 § 1 mom. 3 punkten, 56 § 2 och 3 mom., 64 § 1 mom., inledningsstatsen till 65 § 1 mom., 68 § 1 mom. och 89 § samt

     fogas till lagens 90 § ett nytt 4 mom. som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

5 §

Landskapsregeringens uppgifter

     Landskapsregeringen skall

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) leda och utöva tillsyn över räddningsverksamheten i landskapet,

 

     3) upprätthålla landskapsalarmcentralen samt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

5 §

Landskapsregeringens uppgifter

Landskapsregeringen ska

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) leda och utöva tillsyn över räddningsverksamheten i landskapet samt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Upphävs

 

 

15 §

Larm- och biståndsplanering

     Kommunens räddningsmyndighet, landskapsalarmcentralen samt övriga myndigheter, vilka med stöd av denna lag eller annan lagstiftning givits uppgifter inom räddningsväsendet, ska i samråd utarbeta en för hela landskapet gemensam larm- och biståndsplan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

15 §

Larm- och biståndsplaneringen

     Kommunens räddningsmyndighet, Ålands polismyndighet samt övriga myndigheter, vilka med stöd av denna lag eller annan lagstiftning givits uppgifter inom räddningsväsendet, ska i samråd utarbeta en för hela landskapet gemensam larm- och biståndsplan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

31 §

Öppen eld och annan brandfarlig verksamhet

     Under tider då varning för skogsbrand är utfärdad råder totalt eldningsförbud utomhus med undantag för eldning i för eldningsändamål särskilt avsedda anordningar. Motsvarande förbud gäller även användning av redskap och anordningar som på ett okontrollerbart sätt kan orsaka brand i naturen. Med räddningschefens tillstånd får dock eldning och användning av ovan avsedda redskap och anordningar ske som ett led i utövningen av skogsindustriell verksamhet.

 

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

31 §

Öppen eld och annan brandfarlig verksamhet

     Totalt eldningsförbud utomhus råder inom tätbebyggt område och inom övriga delar av landskapet under tider då varning för skogsbrand är utfärdad, med undantag för eldning i för eldningsändamål särskilt avsedda anordningar. Med tätbebyggt område avses område som angetts med vägmärket för tätort. Under tider då varning för skogsbrand är utfärdad råder även förbud att använda redskap och anordningar som på ett okontrollerbart sätt kan orsaka brand i naturen. Med räddningschefens tillstånd får dock eldning och användning av ovan avsedda redskap och anordningar ske som ett led i utövningen av skogsindustriell verksamhet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

9kap.
Landskapsalarmcentralen

 

 

 

9 kap.
Central alarmeringsförvaltning

 

 

55 §

Upprätthållande av landskapsalarmcentralen

     För mottagande av nödmeddelanden och för alarmering av räddningsenheter upprätthåller landskapsregeringen en alarmcentral.

     Alarmcentralen kan samarbeta med andra myndigheter som bedriver en sådan verksamhet som ansluter sig till alarmcentralens verksamhet.

     Landskapsregeringen utfärdar i landskapsförordning närmare bestämmelser om alarmcentralens upprätthållande, organisation och uppgifter samt om i 2 mom. avsett samarbete med andra myndigheter.

 

 

 

55 §

Allmänt

 

     Ålands polismyndighet sköter mottagande av nödmeddelanden och alarmering av räddningsenheter.

     Polismyndigheten kan samarbeta med andra myndigheter som bedriver en sådan verksamhet som ansluter sig till polismyndighetens verksamhet enligt denna lag. Närmare bestämmelser om samarbetet kan utfärdas i landskapsförordning.

 

 

56 §

Landskapsalarmcentralens uppgifter

     Landskapsalarmcentralen skall vid alla tidpunkter under dygnet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) lämna ut information till myndigheter för vilka det är av betydelse att få tillgång till uppgifter som med stöd av denna lag skall registreras hos landskapsalarmcentralen och uppgifter som inte behöver registreras men ändå finns tillgängliga hos alarmcentralen samt

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsalarmcentralen kan också handha andra uppgifter om de inte är av sådan omfattning eller art att de försvårar utförandet av de i 1 mom. avsedda uppgifterna.

     Landskapsalarmcentralen har för utförande av sina uppgifter även rätt att få identifieringsuppgifter i enlighet med bestämmelserna i lagstiftningen om integritetsskydd vid telekommunikation och datorskydd inom televerksamhet.

 

 

 

56 §

Uppgifter

     Ålands polismyndighet ska vid alla tidpunkter på dygnet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) lämna ut information till myndigheter för vilka det är av betydelse att få tillgång till uppgifter som med stöd av denna lag ska registreras hos Ålands polismyndighet och uppgifter som inte behöver registreras men ändå finns tillgängliga hos polismyndigheten vid skötseln av åligganden enligt denna lag samt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Ålands polismyndighet kan också handha andra uppgifter än de som nämns i 1 mom. om de inte är av sådan omfattning eller art att de försvårar utförandet av de i 1 mom. avsedda uppgifterna.

     Polismyndigheten har för utförande av sina uppgifter enligt denna lag rätt att få identifieringsuppgifter i enlighet med bestämmelserna i lagstiftningen om integritetsskydd vid telekommunikation och datorskydd inom televerksamhet.

 

 

64 §

Alarmdataregister

     Landskapsalarmcentralen skall föra ett alarmdataregister över de nödmeddelanden som mottagits och de åtgärder som vidtagits med anledning därav.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

64 §

Alarmdataregister

     Ålands polismyndighet ska föra ett alarmdataregister över de nödmeddelanden som mottagits och de åtgärder som vidtagits med anledning därav.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

65 §

Införande av uppgifter i alarmdataregistret

     I alarmdataregistret får landskapsalarmcentralen införa uppgifter som

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

65 §

Införande av uppgifter i alarmdataregistret

     I alarmdataregistret får Ålands polismyndighet införa uppgifter som

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

68 §

Behandlingen av uppgifterna i åtgärdsregistret

     Uppgifterna i ett åtgärdsregister får utlämnas till landskapsalarmcentralen och andra räddningsmyndigheter. Uppgifterna får även utlämnas till andra myndigheter och forskningsinstitut under förutsättning att uppgifterna används i undersökningssyfte som ett led i vetenskaplig forskning om olyckor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

68 §

Behandlingen av uppgifterna i åtgärdsregistret

     Uppgifterna i ett åtgärdsregister får utlämnas till Ålands polismyndighet och andra räddningsmyndigheter. Uppgifterna får även utlämnas till andra myndigheter och forskningsinstitut under förutsättning att uppgifterna används i undersökningssyfte som ett led i vetenskaplig forskning om olyckor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

89 §

Skyldighet att lämna ut uppgifter för statistikföring

     Om skyldighet för kommunens räddningsmyndighet och landskapsalarmcentralen att lämna ut uppgifter för statistikföring stadgas i statistiklagen (1994:42) för landskapet Åland.

 

 

 

89 §

Skyldighet att lämna ut uppgifter för statistikföring

     Om skyldighet för kommunens räddningsmyndighet och Ålands polismyndighet att lämna ut uppgifter för statistikföring föreskrivs i statistiklagen (1994:42) för landskapet Åland.

 

 

 

 

 

 

 

Nytt 4 mom.

 

 

 

 

90 §

Undersökning av olyckor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Polisen ska företa en polisundersökning enligt 6 kap. 1 § i polislagen (    :    ) för landskapet Åland för att reda ut brandorsaken vid sådana eldsvådor som har lett till dödsfall, allvarliga personskador eller betydande egendomsskador.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den       . Lagens 90 § 4 mom. träder dock i kraft först den 1 januari 2014.

 

__________________

 

 

4.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 1 och 10 §§ landskapslagen om behandling av berusade

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 1 § och 10 § 2 mom., sådan 1 § lyder i landskapslagen 2000/52, som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

     Berusad som gripits i det syfte som anges i 11 § 1 mom. polislagen (2000:49) för landskapet Åland skall behandlas och vårdas enligt bestämmelserna i denna lag.

 

 

 

1 §

     Den som på grund av berusning har gripits i det syfte som nämns i 2 kap. 2 § 1 mom. polislagen (   :   ) för landskapet Åland ska behandlas och vårdas enligt bestämmelserna i denna lag.

 

 

10 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Utrymmena för tillnyktringsstation skall granskas och godkännas av [landskapsstyrelsen].

 

 

 

10

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Lokaler som används som tillnyktringsstationer ska granskas och godkännas av landskapsregeringen.

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________

 

 

 

5.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om ordningsvakter

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 1 § 1 mom., 10 § 3 mom., 22 § 2 mom. och 25 § landskapslagen (2010:28) om ordningsvakter som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

Tillämpningsområde

      I denna lag bestäms om de skyldigheter och befogenheter som den som med stöd av landskapslagen (2010:30) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om sammankomster, ordningslagen (2010:23) för landskapet Åland eller landskapsförordningen (1996:49) om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet har utsetts att övervaka ordning och säkerhet (ordningsvakt) har i sitt uppdrag samt om hur en sådan person ska godkännas för uppdraget, till den del något annat inte bestäms i nämnda lagar eller i någon annan lag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

1 §

Tillämpningsområde

      I denna lag bestäms om de skyldigheter och befogenheter som den som med stöd av landskapslagen (2010:30) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om sammankomster, ordningslagen (2010:23) för landskapet Åland eller landskapsförordningen (1996:49) om inkvarterings- och trakteringsverksamhet har utsetts att övervaka ordning och säkerhet (ordningsvakt) har i sitt uppdrag samt om hur en sådan person ska godkännas för uppdraget, till den del något annat inte bestäms i nämnda lagar eller i någon annan lag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

10 §

Användning av maktmedel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     När en ordningsvakt bistår polisen gäller dessutom vad som i 27 § polislagen (2000:49) för landskapet Åland bestäms om rätten för en person som tillfälligt bistår en polisman att använda maktmedel.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

10 §

Användning av maktmedel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     När en ordningsvakt bistår polisen gäller dessutom vad som i 2 kap. 17 § polislagen (   :   ) för landskapet Åland bestäms om rätten för en person som tillfälligt bistår en polisman att använda maktmedel.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

22 §

Tillfälligt återkallande av godkännande som ordningsvakt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om ett godkännande som ordningsvakt har återkallats eller om det finns förutsättningar att tillfälligt återkalla ett godkännande, kan en polisman omhänderta ordningsvaktskortet för att överlämna det till en polisman som hör till befälet. Den polisman som hör till befälet ska inom 14 dagar besluta om godkännandet ska återkallas tillfälligt. En polisman kan omhänderta ett ordningsvaktskort även då godkännandet som ordningsvakt har återkallats. Trots vad som föreskrivs i 5 kap. 10 § i tvångsmedelslagen (FFS 450/1987) kan kroppsvisitation förrättas för omhändertagande av ett ordningsvaktskort.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

22 §

Tillfälligt återkallande av godkännande som ordningsvakt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om ett godkännande som ordningsvakt har återkallats eller om det finns förutsättningar att tillfälligt återkalla ett godkännande, kan en polisman omhänderta ordningsvaktskortet för att överlämna det till en polisman som hör till befälet. Den polisman som hör till befälet ska inom 14 dagar besluta om godkännandet ska återkallas tillfälligt. En polisman kan omhänderta ett ordningsvaktskort även då godkännandet som ordningsvakt har återkallats. Trots vad som föreskrivs i 8 kap. 31 § i tvångsmedelslagen (FFS 806/2010) kan kroppsvisitation förrättas för omhändertagande av ett ordningsvaktskort.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

25 §

Polisundersökning

     I ett ärende som gäller återkallande av ett godkännande som meddelats med stöd av denna lag kan vid behov verkställas sådan polisundersökning som avses i 4 kap. i polislagen (2000:49) för landskapet Åland.

 

 

 

25 §

Polisundersökning

     I ett ärende som gäller återkallande av ett godkännande som meddelats med stöd av denna lag kan vid behov verkställas sådan polisundersökning som avses i 6 kap. i polislagen för landskapet Åland.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________

 

 


 

6.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 3 § förvaltningslagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 3 § förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

3 §

Vissa begränsningar i lagens tillämpning

     Denna lag tillämpas inte på rättskipning samt förundersökning och polisundersökning som Ålands polismyndighet utför med stöd av förordningen (1998:118) om polisförvaltningen i landskapet Åland eller polislagen (2000:49) för landskapet Åland. Lagen tillämpas inte heller på order som har utfärdats inom förvaltningen och som gäller utförande av ett uppdrag eller vidtagande av någon annan åtgärd.

 

 

 

3 §

Vissa begränsningar i lagens tillämpning

     Denna lag tillämpas inte på rättskipning samt förundersökning och polisundersökning som Ålands polismyndighet utför med stöd av republikens presidents förordning (2010:33) om polisförvaltningen i landskapet Åland eller polislagen (   :   ) för landskapet Åland. Lagen tillämpas inte heller på order som har utfärdats inom förvaltningen och som gäller utförande av ett uppdrag eller vidtagande av någon annan åtgärd.

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________

 

 

7.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 1 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om personuppgifter

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras inledningssatsen till 1 § 1 mom. landskapslagen (1995:50) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om personuppgifter, sådan den lyder i landskapslagen 2011/30, som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

3 §

Tillämpningsområde

     I syfte att skydda den personliga integriteten vid behandling av personuppgifter och att främja utvecklandet och iakttagandet av en god informationshantering samt för att sköta de uppgifter polisen har enligt polislagen (2000:49) för landskapet Åland ska följande riksförfattningar äga tillämpning i landskapet Åland, om inte annat följer av denna lag eller särskilda bestämmelser:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

3 §

Tillämpningsområde

     I syfte att skydda den personliga integriteten vid behandling av personuppgifter och att främja utvecklandet och iakttagandet av en god informationshantering samt för att sköta de uppgifter polisen har enligt polislagen (   :   ) för landskapet Åland ska följande riksförfattningar äga tillämpning i landskapet Åland, om inte annat följer av denna lag eller särskilda bestämmelser:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________

 

 

8.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 9 § landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras inledningssatsen till 9 § 1 mom. landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet samt

     fogas till lagens 9 § 1 mom. nya h och i punkter som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

9 §

     Handling skall hållas hemlig,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

ny punkt

 

 

 

 

 

 

 

ny punkt

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

9 §

     Handling ska hållas hemlig,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     h) då handlingen innehåller uppgifter om polisens taktiska och tekniska metoder och planer, om utlämnandet av uppgifter ur en sådan handling skulle äventyra förebyggande och utredning av brott eller upprätthållandet av allmän ordning och säkerhet,

     i) då handlingen gäller skyddsarrangemang för personer, byggnader, inrättningar, konstruktioner samt data- och kommunikationssystem och genomförandet av arrangemangen, om det inte är uppenbart att utlämnandet av uppgifter ur en sådan handling inte äventyrar genomförandet av syftet med skyddsarrangemangen,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________