R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till Riksdagen med förslag till godkännande av tilläggsprotokollet till konventionen om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter och av de förklaringar som ska avges i fråga om konventionen samt till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i tilläggsprotokollet som hör till området för lagstiftningen

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

Ålands lagting gav år 1991 sitt bifall till lagen om godkännande av vissa bestämmelser i konventionen om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter (FördrS 36/1992) till den del bestämmelserna faller in om landskapets lagstiftningsbehörighet.

Tilläggsprotokollet innehåller bestämmelser om tillsynsmyndigheter i fråga om datasekretess. Myndigheternas uppgift är att kontrollera att de nationella åtgärder respekteras som ger verkan åt de bestämmelser som anges i tilläggsprotokollet samt åt de grundläggande principer för datasekretess och de bestämmelser om internationellt dataflöde som anges i konventionen. Tilläggsprotokollet innehåller bestämmelser även om överföring av personuppgifter till en mottagare som lyder under en sådan stats eller en sådan organisations jurisdiktion som inte är part i konventionen.

Enligt 18 § 1 och 4 punkten i självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om landskapsregeringen och under denna lydande myndigheter och inrättningar samt om kommunernas förvaltning. I den lagstiftningskontroll i fråga om landskapslagarna som avses i 19 § i självstyrelselagen har man med stöd av dessa bestämmelser ansett att landskapets lagstiftningsbehörighet omfattar ärenden som gäller skydd för personuppgifter som innehas av ovan nämnda myndigheter.

Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 149/2011 rd), som även innehåller tilläggsprotokollet, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar tilläggsprotokollet faller inom landska­pets be­hörighet.

 

 

Helsingfors den 9 februari 2012

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

                                                                 Justitieminister Anna-Maja Henriksson

 

2012/08/3