Nordiska rådet                    Bilaga 2

Ålands delegation

 

 

Mariehamn den  20 april 2011

Nr               13/2011

                                                                

                                                                 Nordiska rådets sekretariat i Köpenhamn

                                                                 och arbetsgruppen som gör en översyn av

                                                                 Nordiska rådets arbetsordning

                                                                                                                                  

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har bekantat sig med arbetsgruppens mellanrapport. Delegationen konstaterar att mellanrapporten i sig inte förefaller medföra några större substantiella förändringar av arbetsordningen. Hittills har vad delegationen erfarit en fråga som berör Sametinget och en fråga som berör externa parters möjlighet att delta vid utskottsmöten aktualiserats som skulle innebära en substatiell förändring av arbetsordningen.

 

Förankring i nationella parlament        

Delegationen konstaterar att en förbättrad förankring av de nordiska frågorna i de nationella parlamenten är positivt men att det måste ske på det sätt som det bäst lämpar sig för det enskilda parlamentet. Vid lagtinget förs årligen en debatt kring delegationens arbete inom det nordiska rådet i samband med att delegationen lämnar sin berättelse om det senate årets arbete. Därtill har delegationen vid behov inbegärt yttranden från olika sakorgan inom lagtinget innan delegationen för sin del tagit ställning till större frågor. När det gäller partipolitiska frågor behandlas dessa inte i delegationen utan delegationens medlemmar diskuterar dessa inom sina partigrupper främst inom det Nordiska rådet men även ibland inom lagtinget.

 

Öppenhet         

Delegationen anser för sin det att det är viktigt att man inom det nordiska arbetet på allt sätt försöker bidra till ökad öppenhet. Det är också viktigt att man informerar medborgarna mer om arbetet inom det nordiska samarbetet. Det är därför bra om Nordens dag i samarbete med de nordiska institutionerna kan uppmärksammas mer än vad som idag är fallet. I samband med ett sådant evenemang är det dessutom ett bra tillfälle att informera om vad som är på gång inom det nordiska rådet och vad som beslutats det senaste året. Delegationen är ändock mer tveksam till att införa rätt till företräde inför utskotten. En organisation som vill bli hörd i ett utskott kan redan idag vända sig till någon av utskottets medlemmar för att eventuellt få rätt att bli hörd i utskottet.

 

Kontinuiteteten av Nordiska rådets ordförandeskap

Frågan om ordförandeskapets kontinuitet är intressant ur många synvinklar. Ett av de problem med både trojkamodellen och duomodellen som omedelbart infinner sig är att vi har val till något nordiskt parlament nästan varje år, varvid nordiska rådets medlemmar kan komma att bytas ut. Därtill förättar de nationella parlamenten val till nordiska rådet varje år bland sina medlemmar. Det här skapar en osäkerhet för om en medlem som skulle ingå i någon av dessa modeller kommer att vara medlem under hela den tid som det skulle behövas så att en kontinuitet skapas. Modellen med en förmansgrupp kan ur detta perspektiv antagligen fungera bättre men skiljelinjen mellan presidiet och förmansgruppen bör klargöras bättre. 

Rapportörer

Det kunde vara ett bra sätt att utveckla arbetet i nordiska rådets utskott genom att använda sig av rapportörer. Det innebär dock att medlemmarnas arbetsinsatser kommer att öka och deras närvaro i de nationella parlamenten minska i motsvarande grad. Trots detta anser delegationen att detta är ett bra sätt att effektivisera utskottsarbetet och möjliggör för enskilda medlemmar att specialicera sig inom ett delområde.

 

Två sessioner

Delegationen ställer sig positiv till att inrätta en mindre session på våren om det medför en effektivisering av det nordiska arbetet. Däremot anser delegationen att det är tveksamt om man ska ha en prisutdelning på vårsessionen. Om avsikten är att höstsessionen ska vara den stora sessionen så bör prisutdelningarna äga rum där och vårsessionen bli en renodlad arbetssession. Ålands delegation betonar vikten av att platserna för sessionerna, särskilt vårsessionen, inte får centraliseras enbart till de självständiga staternas huvudstäder utan att de även kan komma att hållas på Åland, Färöarna och Grönland i överenskommelse med deras delegationer. Detsamma gäller samlade utskottsmöten och andra motsvarande nordiska möten. Åland har för sin del stått värd för ett flertal nordiska möten genom åren.

 

Norden och EU

Delegationen ställer sig positiv till att Nordiska rådets utskott orienterar sig om aktuella och relevanta EU ärenden. Däremot är delegationen tveksam till ett kontor i Bryssel. Om ett sådant inrättas bör det i så fall göras i samarbete med de Nordiska EU ländernas medlemmar i regionkommittén och möjligen även EU parlamentet. Delegationen finner att det finns många kopplingar med vad som pågår inom EU och i Norden varför det finns många goda anledningar till att integrera processerna mer än för närvarande.

 
Nordiska rådet och den internationella dimensionen

Delegationen har den uppfattningen att även om det är viktigt för Nordiska rådet att interagera med andra stater och internationella organisationer så bör fokus ligga på Norden och på hur vi kan effektivera och utveckla den nordiska välfärdsmodellen. Det är det som borde vara kärnverksamheten och som borde prioriteras framom att Norden blir en internationell aktör.

 

Kommunikation m.m.

Delegationen anser att det vore till fördel om videoinspelningar från sessionerna kunde läggas ut på internet antingen direkt eller med en viss fördröjning. Detsamma gäller prisutdelningarna. Däremot är delegationen mer tveksam till videoupptagningar vid utskottsmöten åtminstone om de avses ske regelmässigt. Ett sådant system kan ha hämmande inverkan på effektiviteten i utskotten.

 

Åland, Färöarna och Grönland i Nordiska rådet

Delegationen betonar vikten av att ledamöter från Åland, Färöarna och Grönland fortsatt får närvaro- och yttranderätt vid olika organ inom Nordiska rådet där dessa inte har egen plats då ärenden som är av betydelse för dessa behandlas. Det måste klart framgå att de är Ålands, Färöarnas och Grönlands delegationer själva som gör bedömningen om ett ärende är av betydelse eller inte för det Åland, Färöarna och Grönland.

      Ålands delegation har på nytt behandlat frågan om en fullvärdig plats för Åland, Färöarna och Grönland i presidiet mot bakgrund av mellanrapporten. I det fall det inte är möjligt att låta någon av delegationernas ersättare inneha presidieplatsen eller gå in i utskott för en ordinarie medlem då den ordinare medlemmen följer presidiet är det bättre att bygga vidare på nuvarande system som innebär närvaro- och yttranderätt då det bedöms betydelsefullt.

 

 

 

 

Mariehamn den 20 april 2011

     

 

 

 

 

Raija-Liisa Eklöw               Niclas Slotte

Ordförande                         Sekreterare

 

 

 

För kännedom: Självstyrelsepolitiska nämden