Beskrivning: regeringen_svartvit

Beskrivning: 5x5px

 

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2012-04-03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag

Elmarknadslagen

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 13/2011-2012

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av ellagen för landskapet Åland. 1

L A N D S K A P S F Ö R O R D N I N G om ändring av landskapsförordningen om elmarknaden  7

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av ellagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras lagens namn, 2 § 2 och 8 punkten, 14a § 3 mom., 17, 17a, 20, 20a §§ och 24 § 1 mom. ellagen (1982:38) för landskapet Åland, varav 2 § 2 och 8 punkten sådana de lyder i landskapslagen 2011/10, 14a § 3 mom., 17, 20 och 20a §§ sådana de lyder i landskapslagen 1999/43 samt 2 § 3a punkten, 17a § och 24 § 1 mom. sådana de lyder i landskapslagen 2006/76 samt

     fogas till lagens 2 § nya 9 och 10 punkter och ett nytt 2 mom., en ny 2a §, till 6 § ett nytt 2 mom., en ny 24a § samt till lagens 50 § ett nytt 3 mom. som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

Ellag
för landskapet Åland

 

 

 

Landsskapslag
om elmarknaden i landskapet Åland

 

 

2 §

     I denna lag avses med:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) distributionsnät, elnät med en märkspänning av högst 20 kilovolt;

 

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     8) balanskraft, sådan el som den systemansvariga använder för att skapa jämvikt mellan en parts eltillförsel och elleverans.

 

     Ny punkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Ny punkt

 

 

 

 

     Nytt moment

 

 

 

2 §

     I denna lag avses med:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) distributionsnät, elnät samt dithörande elstationer och elmateriel, inräknat elledningar och elstationer som är under kontroll av distributions-nätsinnehavaren och vilka ansluter till stamnät i landskapet, vilket tillhandahåller el till enskilda kunder;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     8) balanskraft, sådan el som den systemansvariga för stamnätet använder för att skapa jämvikt mellan en parts eltillförsel och elleverans,

     9) stamnät ett för transport av el i landskapet inrättat nätverk, samt dithörande elstationer och elmateriel, inräknat elledningar och elstationer som är under kontroll av den systemansvarige för stamnätet och vilka ansluter till distributionsnät i landskapet eller till ett elnät utanför landskapet, vilket tillhandahåller el till distributionsnätsinnehavares distributionsnät samt avses med

     10) elmarknadsdirektivet EG-direktivet 2009/72/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om upphävande av direktiv 2003/54/EG.

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta om den högsta märkspänningen i distributionsnät och om den lägsta markspänningen i stamnät som avses i 1 mom. 2 och 9 punkterna.

 

 

     Ny paragraf

 

 

2a §

     I enlighet med bestämmelserna i elmarknadsdirektivet får inte en fysisk eller juridisk person genom ägande eller på annat sätt direkt eller indirekt utöva kontroll över beslut både i ett företag med systemansvar för stamnätet och i ett företag som bedriver produktions- eller leveransverksamhet av el i landskapet.

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta att de som hör till ledningen för en nätinnehavare som utövar juridiskt åtskild elnätsverksamhet, och som har färre än 100 000 kunder, inte samtidigt får vara verkställande direktör för ett företag med elproduktion eller elförsäljning samt inte får vara medlem av företagets styrelse eller ett motsvarande organ i företaget, om samma part har bestämmanderätt hos både nätinnehavaren och företaget. Landskapsregeringen kan i landskapsförordning också besluta närmare om operativa krav på åtskiljande för nätinnehavare som utövar juridiskt åtskild elnätsverksamhet och som har färre än 100 000 kunder. Kraven kan gälla

     1) beslut om anställningsförmåner som gäller säkerställande av oavhängighet för dem som hör till nätinnehavarens ledning, samt

     2) nätinnehavarens skyldighet att utarbeta ett program med åtgärder som säkerställer att nätinnehavaren på ett icke-diskriminerande sätt uppfyller sina förpliktelser enligt denna lag.

 

 

 

 

     Nytt moment

 

 

 

 

6 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Elmarknadstillsynsmyndigheten är en landskapsregeringen underställd myndighet som ska främja en konkurrenskraftig, effektiv, säker och miljömässigt hållbar elmarknad för konsumenter och elhandlare. Elmarknadstillsynsmyndigheten är tillståndsmyndighet enligt 17 § samt tillsynsmyndighet i frågor om distributionsnätsinnehavares och stamnätsinnehavares kontroll av elöverföringssystem som avses i 2a § 1 mom., marknadskonkurrens, skäliga leveransvillkor och om elpriser som avses i elmarknadsdirektivet. Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta närmare om grunderna för bedömning av vad som är skäliga leveransvillkor och priser samt närmare om elmarknadstillsynsmyndighetens ansvar med beaktande bestämmelserna i elmarknadsdirektivet.

 

 

14a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Minutförsäljarna skall på det sätt som landskapsregeringen bestämmer i faktureringen lämna sina kunder en specifikation över hur elpriset bildas.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

14a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Minutförsäljarna ska på det sätt som landskapsregeringen bestämmer i faktureringen lämna sina kunder en specifikation över hur elpriset bildas, samt ska på en kunds begäran lämna samtliga uppgifter som en kund behöver för att sakligt kunna bedöma sin elförbrukning.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

17 §

     En av landskapsregeringen utsedd stamnätsinnehavare skall ha systemansvaret för el.

     Med systemansvaret för el avses det övergripande ansvaret för att elektriska anläggningar samverkar driftssäkert så att balans inom hela landskapet kortsiktigt upprätthålls mellan produktion, införsel och förbrukning av el. Uppgiften skall utföras på ett ändamålsenligt och för parterna på elmarknaden icke-diskriminerande sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Den systemansvarige får, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra elproducenter att mot marknadsmässig ersättning öka eller minska produktionen av el.

 

     Om systemansvaret inte kan utövas genom i 3 mom. nämnda åtgärder får den systemansvariga, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra innehavare av elnätstillstånd att begränsa eller avbryta överföring av el till elanvändare. I den utsträckning systemansvaret medger skall begränsning och avbrytande av överföringen genomföras så rättvist som möjligt.

     Närmare bestämmelser om systemansvaret och om den systemansvarigas befogenheter kan meddelas av landskapsregeringen.

 

 

 

17 §

     En av elmarknadstillsynsmyndigheten godkänd stamnätsinnehavare ska ha systemansvaret för stamnätet.

     Med systemansvaret för stamnätet avses det övergripande ansvaret för att elektriska anläggningar samverkar driftssäkert så att balans inom hela landskapet kortsiktigt upprätthålls mellan produktion, införsel och förbrukning av el. Uppgiften ska utföras på ett ändamålsenligt och för parterna på elmarknaden icke-diskriminerande sätt. Till systemansvar för stamnätet hör att den stamnätsansvarige ska säkerställa att stamnätet, med beaktande av leveransutbyte med andra stamnät, inom överblickbar framtid uppfyller rimliga krav på tillförlitlighet och elförsörjningsbehov. Den systemansvarige för stamnätet ska dessutom tillse att ingen diskriminering sker mellan distributionsnätsinnehavare och anknutna företag.

     1) förse den systemansvarige för andra system med vilka systemet är sammanlänkat med tillräcklig information för att säker och effektiv drift, samordnad utveckling och driftskompatibilitet i det sammanlänkade systemet ska kunna säkerställas,

     2) förse systemanvändarna med den information som behövs för att de ska kunna få effektivt tillträde till systemet samt

     3) inkassera kapacitetsavgifter och betalningar inom ramen för kompensationsmekanismen mellan systemansvariga för överföringsnäten i enlighet med artikel 13 i förordning (EG) nr 714/2009, att bevilja och administrera tredje parts tillträde och ge motiverade förklaringar då sådant tillträde nekas, vilket ska övervakas av de nationella tillsynsmyndigheterna, varvid de systemansvariga för överföringssystemet, då de fullgör sina uppgifter enligt denna artikel, främst ska underlätta marknadsintegrationen.

     Den systemansvarige för stamnätet får, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra elproducenter att mot marknadsmässig ersättning öka eller minska produktionen av el.

     Om systemansvaret för stamnätet inte kan utövas genom i 3 mom. nämnda åtgärder får den systemansvariga, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra innehavare av elnätstillstånd att begränsa eller avbryta överföring av el till elanvändare. I den utsträckning systemansvaret medger ska begränsning och avbrytande av överföringen genomföras så rättvist som möjligt.

     Landskapsregeringen kan i en landskapsförordning närmare besluta om systemansvaret för stamnätet och om den systemansvarigas befogenheter.

 

 

17a §

     Den systemansvarige får endast bedriva handel med eller produktion av el om syftet med verksamheten är att sköta uppgifter som omfattas av systemansvaret eller att skaffa förlustenergi för elnätet.

 

 

17a §

     Den systemansvarige för stamnätet får endast bedriva handel med eller produktion av el om syftet med verksamheten är att sköta uppgifter som omfattas av syst-emansvaret eller att skaffa förlustenergi för elnätet.

 

 

20 §

     Den systemansvariga skall, i fråga om de tjänster som anknyter till systemansvaret, informera landskapsregeringen om gällande försäljnings- och anskaffningsvillkor samt grunderna för hur de fastställs liksom gällande försäljnings- och anskaffningspriser samt grunderna för hur de fastställs.

     Även övrig information som landskapsregeringen anser sig behöva för att kunna övervaka elmarknaden skall den systemansvariga tillställa landskapsregeringen.

 

 

20 §

     Den systemansvariga för stamnätet ska, i fråga om de tjänster som anknyter till systemansvaret, informera elmarknadstillsynsmyndigheten om gällande försäljnings- och anskaffningsvillkor samt grunderna för hur de fastställs liksom gällande försäljnings- och anskaffningspriser samt grunderna för hur de fastställs.

     Även övrig information som elmarknadstillsynsmyndigheten anser sig behöva för att övervaka elmarknaden ska den systemansvariga för stamnätet tillställa elmarknadstillsynsmyndigheten.

 

 

20a §

     En elproducent skall informera den systemansvariga om produktionskapacitet, årsproduktion samt planerad utbyggnad.

 

     En distributionsnätsinnehavare skall informera den systemansvariga om framtida energi- och effektbehov samt utbyggnadsplaner.

     Närmare bestämmelser om vilka uppgifter som skall lämnas till den systemansvariga kan meddelas i en förordning.

 

 

20a §

     En elproducent ska informera den systemansvariga för stamnätet om produktionskapacitet, årsproduktion samt planerad utbyggnad.

     En distributionsnätsinnehavare ska informera den systemansvariga för stamnätet om framtida energi- och effektbehov samt utbyggnadsplaner.

     Landskapsregeringen kan i en landskapsförordning närmare besluta om vilka uppgifter som enligt 1 och 2 mom. ska ingå i den information som lämnas till den systemansvariga för stamnätet.

 

 

24 §

     Villkor som avses i 12, 12a och 18 §§ samt tariffer som avses i 13 § är inte tillämpliga innan de har fastställts av landskapsregeringen. Beslut om fastställande fattas på ansökan av nätinnehavaren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

24 §

     Villkor som avses i 12, 12a och 18 §§ är inte tillämpliga innan de har fastställts av landskapsregeringen. Beslut om fastställande fattas på ansökan av nätinnehavaren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

24a §

     Om någon bryter mot eller åsidosätter förpliktelser som föreskrivs i denna lag eller i bestämmelser som utfärdats med stöd av dem ska landskapsregeringen förplikta honom eller henne att rätta till felet eller försummelsen. I det förpliktande beslutet kan landskapsregeringen ange på vilket sätt felet eller försummelsen ska rättas. I det förpliktande beslutet kan också förordnas om att en avgift som tagits ut på felaktiga grunder ska betalas tillbaka till kunden.

 

 

 

24a §

     Nättariffer som avses i 13 § är inte tillämpliga innan de har fastställts av elmarknadstillsynsmyndigheten. Elmarknadstillsynsmyndigheten kan på eget initiativ eller efter ansökan av en nätinnehavare ändra ett beslut på de grunder som anges i 24 § 2 mom.

 

 

 

50 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Nytt moment

 

 

 

50 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Besvär över ett beslut som energimarkandstillsynsmyndigheten har fattat med stöd av denna lag kan anföras hos Ålands förvaltningsdomstol.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 


L A N D S K A P S F Ö R O R D N I N G
om ändring av landskapsförordningen om elmarknaden

 

     Med stöd av …

     ändras 1 § 3 punkten, 12 § samt 20 § 1 mom. 2 punkten landskapsförordningen (1999:65) om elmarknaden, varav 20 § 1 mom. 2 punkten sådan den lyder i landskapsförordningen 2007/21 samt

     fogas till förordningens 1 § ett nytt 2 mom., till förordningen en ny kapitelrubrik efter förordningens 1 § samt efter rubriken en ny 2 §, varvid den tidigare 2 § upphävts genom förordning 2007/21, som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

     I denna förordning avses med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) balansansvarig en part på elmarknaden som med balanskraft som den systemansvariga levererar balanserar skillnaden mellan sin elproduktion och eltillförsel å den ena sidan samt sin elanvändning och sina elleveranser å den andra sidan.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

     Nytt moment

 

 

 

1 §

     I denna förordning avses med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) balansansvarig en part på elmarknaden som, med balanskraft som den systemansvariga för stamnätet levererar, balanserar skillnaden mellan sin elproduktion och eltillförsel å den ena sidan samt sin elanvändning och sina elleveranser å den andra sidan samt med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     I landskapet är markspänningen i

     1) distributionsnät mindre än 45 kilovolt samt i

     2) stamnät 45 kilovolt eller mer.

 

 

     Ny kapitelrubrik

 

 

 

1a kap.
Systemansvar i integrerade elföretag

 

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2 §

Operativa krav på åtskiljande

     Den som hör till ledningen för en nätinnehavare som utövar juridiskt åtskild elnätsverksamhet och som har minst 100 000 kunder får inte vara verkställande direktör för ett företag som svarar för elproduktion eller elförsäljning och inte medlem av styrelsen eller motsvarande organ i ett sådant företag, om samma part har bestämmanderätt hos nätinnehavaren och företaget.

 

 

12 §

     Systemansvarig i landskapet Åland är aktiebolaget Kraftnät Åland Ab.

 

 

 

12 §

     Systemansvarig för stamnätet i landskapet är Kraftnät Åland Ab.

 

 

20 §

     Med de avvikelser som anges i detta kapitel skall följande riksförfattningar tillämpas i landskapet:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) handels- och industriministeriets beslut om specificering av försäljningspriserna på el vid faktureringen (FFS 1257/1995),

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

20 §

     Med de avvikelser som anges i detta kapitel skall följande riksförfattningar tillämpas i landskapet:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) handels- och industriministeriets beslut om specificering av fakturor på el-överföring och elenergi (FFS 836/2000),

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

__________________

 

     Denna förordning träder i kraft den

__________________