R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

                                           framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av stadgan för Internationella byrån för förnybar energi (IRENA) samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i stadgan som hör till området för lagstiftningen

 

Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

 

Enligt 18 § 10, 22 och 27 punkten i självstyrelselagen för Åland (1144/1991) har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om natur- och miljövård, näringsverksamhet samt elproduktion inom landskapet Åland. Enligt 23 § i självstyrelselagen ankommer förvaltningen i angelägenheter som har hänförts till landskapets lagstiftningsbehörighet på självstyrelsemyndigheterna. Av denna anledning ankommer det på Ålands landskapsregering att bland annat fatta beslut om prioriteringarna i användningen av förnybar energi.

 

Enligt artikel II i den ovan nämnda stadgan för IRENA ska byrån främja ett generellt och ökat införande och hållbart utnyttjande av olika former av förnybar energi. Således handlar byråns verksamhet och uppgifter om angelägenheter som faller inom landskapets behörighet.

 

Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 171/2010 rd), som även innehåller stadgan för IRENA, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen och förordningen träder i kraft i landskapet Åland till de delar faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors den 5 november 2010

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

                                                                                       Minister Astrid Thors

 

 

2010/08/43