Nordiska rådet                       Bilaga 5

Ålands delegation

 

 

Mariehamn  den 24 januari 2011

Nr               2/2011

 

 

Nordiska rådet

Presidiet och

Arbetsgruppen för översyn av Nordiska rådets arbetsformer

 

 

 

Ålands delegation i Nordiska rådet önskar framföra följande till den arbetsgrupp som tillsatts av presidiet med mandat att se över Nordiska rådets arbetsformer och arbetsordning.

         Ålands delegation framhåller vikten av att arbetsgruppen även ska tillgodose att delegationerna från de självstyrande områdenas intressen och möjlighet att delta i olika möten som arrangeras av olika organ inom det Nordiska rådet. Därmed bör tex rätten för de självstyrande områdena att delta i utskottens eller presidiets möten i fråga om ärenden som de bedömer att berör dem säkerställas, även om delegationen inte har någon medlem i organet.

         Med beaktande av att presidiet i allt högre grad fått tyngre tonvikt och är det organ som långt styr samarbetet inom det Nordiska rådet är det även av vikt att arbetsgruppen ser över möjligheterna till rätt till fullvärdig representation för de självstyrande områdena i presidiet eller generell observatörsstatus med yttranderätt.

         Delegationen förväntar sig att arbetsgruppen under sitt arbete kommer att träffa samtliga delegationer, inklusive de självstyrande områdena, i syfte att kunna beakta deras erfarenheter och reflektioner i den nya arbetsordningen.

         Eftersom arbetsgruppens förslag och ideér kommer att behandlas i presidiet, där de självstyrande områdena saknar representation, önskar Ålands delegation beredas möjlighet att delta i behandlingen i presidiet vid de tillfällen arbetsgruppens förslag och ideér kommer upp till behandling. 

 

 

 

 

Raija-Liisa Eklöw                                      Niclas Slotte

Ordförande                                                Delegationssekreterare