Nordiska rådet                       Bilaga 4

Ålands delegation

 

 

Mariehamn  den 27 maj 2010

Nr               9/2010

 

 

 

Nordiska rådet

Presidiet

 

 

 

 

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har behandlandat presidiets begäran om yttrande avseende Vestnordisk rådets anmodning til Nordisk Råd 1/2009 samt presidiets begäran om yttrande avseende översyn av Helsingforsavtalet A 1485.

 

 

Ärende: Vestnordisk rådets anmodning til Nordisk Råd 1/2009

 

Ålands delegation har som ett led i sin behandling av ärendet begärt in utlåtande från lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd.

      Delegation erinrar om att begreppet "självstyrande område" som idag används i inofficiella sammanhang saknar stöd i  Helsingforsavtalet. Ordet "självstyrande område" har heller aldrig använts i officiella sammanhang vare sig i Finland eller Åland för att beteckna Åland. Istället används begreppet "självstyrande landskap".

      Begreppet "land" används i svenska språket sedan urminnes tider också för delar av länder både i Sverige (exempel: Norrland och Svealand) och i Finland (exempel: Kajanaland, Tavastland, Åboland och Åland). Även i finsk språkdräkt används ibland den motsvarande beteckningen ”land” för delar av staten Finland. Även utanför Norden i tex. Tyskland används begreppet "land" för delar av stater. Delegationen anser således att begreppet "land" är ett vedertaget begrepp för delar av stater.

      Delegationen stöder därmed Vestnordisk råds anmodning och anser att begreppet ”stater och länder” bör användas.

 

Ärende: Medlemsförslag avseende översyn av Helsingforsavtalet A 1485/presidiet

 

I fråga om medlemsförslaget avseende översyn av Helsingforsavtalet A 1485 anser delegationen att det finns skäl att göra justeringar och då särskilt uppdateringar av sådant som är föråldrat. Detta gäller till exempel ”landskapsstyrelse” som nu är ”landskapsregering” men även implementering av det sk. Ålandsdokumentet från sessionen i Oslo i Helsingforsavtalet. Delegationen förutsätter dock att inte några ändringar görs som leder till försämringar för de självstyrande områdena, inom ramen för det nordiska samarbetet, utan till förbättringar i enlighet med Ålandsdokumentets intentioner.

      Delegationen föreslår att en arbetsgrupp tillsätts där även representanter för de självstyrande områdena ingår med uppgift att sammanställa ett underlag som kan utgöra grund för översynen av Helsingforsavtalet vars resultat kunde presenteras senast vid rådets session 2011 .

 

 

           

                                                                                      

Med vänliga hälsningar

 

 

 

Raija-Liisa Eklöw

Delegationens ordförande

 

 

 

 

Bilaga: Självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande

 

 

För kännedom:

 

Ålands landskapsregering


 

Ålands lagting

UTLÅTANDE 2009-2010

 

Datum

 

Självstyrelsepolitiska nämnden

2010-04-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands delegation i Nordiska rådet

 

 

 

 

 

 

Självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande

Vestnordisk råds anmodning till nordisk råd 1/2009

 

 

Vestnordisk råd har den 27 augusti beslutat anhålla om att Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet inte längre ska använda formuleringen "land och självstyrande områden" i sina officiella texter och på hemsidan för att beteckna medlemmarna i Nordiska rådet. I stället bör beteckningen "stater och länder" alternativt "riken och länder" eller "stater och självstyrande länder" användas så att ordet "land" inte används i en betydelse som utesluter Färöarna och Grönland.

     Självstyrelsepolitiska nämnden konstaterar att begreppet "självstyrande område" som idag används i inofficiella sammanhang saknar stöd i  Helsingforsavtalet. Ordet "självstyrande område" har heller aldrig använts i officiella sammanhang vare sig i Finland eller Åland för att beteckna Åland. Istället används begreppet "självstyrande landskap".

     Begreppet "land" används i svenska språket sedan urminnes tider också för delar av länder både i Sverige (exempel: Norrland och Svealand) och i Finland (exempel: Åland). Även i Tyskland används begreppet "land" för delar av stater. Nämnden anser således att begreppet "land" är ett vedertaget begrepp för delar av stater.

     Nämnden stöder mot denna bakgrund Vestnordisk råds anmodan och anser att begreppet "stater och länder" bör användas.

     Självstyrelsepolitiska nämnden vill slutligen framhålla att man vid en kommande översyn av Helsingforsavtalet bör se över begreppen så att rätt benämning används för Ålands landskapsregering som i Helsingforsavtalet för närvarande benämns Ålands landskapsstyrelse.

 

Ärendets behandling

 

Närvarande vid ärendets avgörande behandling var talman Roger Nordlund, viceordföranden Gunnar Jansson samt ledamöterna Anders Eriksson, Camilla Gunell, Roger Jansson, Harry Jansson och Gun-Mari Lindholm samt ersättaren Ulla-Britt Dahl.

 

 

 

Mariehamn den 30 april 2010

 

 

Ordförande

 

 

Roger Nordlund

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson