Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 39/2010-2011

Lagtingsledamot

Datum

 

Carina Aaltonen m.fl.

2011-03-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Förnyad tobakslagstiftning

 

I Finland finns sedan oktober 2010 en lag som inte tillåter ungdomar under 18 år att inneha tobaksprodukter. Genom förbuden och begränsningarna i tobakslagen har man särskilt velat ingripa mot barns och ungas rökning. Tobaksprodukter får inte säljas eller överlåtas till personer som inte har fyllt 18 år, och de får inte heller inneha eller importera tobaksprodukter. Försäljning av en enda cigarett eller köp av ett cigarettpaket från affären till en minderårig är att betrakta som brott vid försäljning av tobak.

     Målsättningen med den nya tobakslagen är att man särskilt vill förebygga att barn och unga börjar röka samt begränsa tobaksrökning i deras uppväxtmiljö. Finland har som första land inskrivit som lagens mål att användningen av tobaksprodukter successivt ska upphöra. Det anser vi att är en bra målsättning.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att revidera den åländska tobakslagen och införa förbud mot innehav och langning av tobaksprodukter till ungdomar under arton år.

 

 

Mariehamn den 14 mars 2011

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Camilla Gunell