R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av de bestämmelser om ändring av den europeiska överenskommelsen om arbetsförhållanden för fordonsbesättningar vid internationella vägtransporter som hör till området för lagstiftningen

 

 

Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

 

I ändringarna av den ovan nämnda överenskommelsen ingår bland annat bestämmelser för att trygga trafiksäkerheten samt om fordons konstruktion och tekniska egenskaper jämte besiktning av fordon. De nämnda frågorna hör till rättsområdet för vägtrafik på vilket lagtinget enligt 18 § 21 punk­ten i själv­styrel­sela­gen har lagstift­nings­be­hörig­het till vissa delar.

 

Ändringarna av överenskommelsen innebär att vissa regler om bland annat att införa digitala färdskrivare, vilka redan gäller inom den Europeiska unionen, skrivs in i avtalet och blir gällande i förhållande till de tredje länder som anslutit sig till överenskommelsen. Unionen är dock inte part i överenskommelsen och det finns inte unionslagstiftning om att tillträda eller iaktta överenskommelsen (KoUB 5/2010 rd).

 

Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 31/2010 rd), som även innehåller ändringarna av överenskommelsen, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland i den form som riksdagen godkänt den och till de delar ändringarna av överenskommelsen faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors den 4 juni 2010

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

                                                                                       Minister Astrid Thors

 

 

 

 

 

2010  08 21