R e p u b l i k e n s   p r e s i d e n t s framställning till Ålands lagting om Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av de avtal om ändringar och nödvändiga kompenserande anpassningar som i enlighet med artikel XXI i GATS-avtalet har ingåtts med Förenta Staterna, Argentina, Australien, Brasilien, Ecuador, Filippinerna, Hongkong (Kina), Indien, Japan, Kanada, Kina, Colombia, Republiken Korea, Kuba, Schweiz, det separata tullområdet Taiwan, Penghu, Kinmen och Matsu (kinesiska Taipei) och Nya Zeeland med anledning av Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Österrikes, Republiken Polens, Republiken Sloveniens, Republiken Slovakiens, Republiken Finlands och Konungariket Sveriges anslutning till Europeiska unionen samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalen som hör till området för lagstiftningen

 

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland faller inom landska­pets behörighet, träder bestämmelsen i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

 

            I propositionen föreslås att riksdagen ska godkänna de avtal som Europeiska gemenskapen och dess 25 medlemsstater har ingått med 17 medlemmar i Världshandelsorganisationen om vissa ändringar i åtaganden om handel med tjänster. Finlands åtaganden innehåller särskilda begränsningar som gäller Åland. Enligt dem har landskapet rätt att göra inskränkningar i rätten för fysiska personer som inte har hembygdsrätt samt för juridiska personer att tillhandahålla tjänster eller förvärva och besitta fast egendom i landskapet. De nu aktuella ändringarna av avtalen medför ingen förändring av detta.

 

            De ovan nämnda avtalen gäller bl.a. landskapsregeringen och myndigheterna under den samt tillhandahållande av tjänster och utövande av näringsverksamhet. Genom de nu aktuella ändringarna görs några ändringar i Finlands gällande WTO-bindningar, vilka lagtinget tidigare har gett sitt bifall till. Eftersom avtalen delvis faller inom lagtingets behörighet enligt 18 § i självstyrelselagen krävs lagtingets bifall för att lagen till dessa delar ska träda i kraft i landskapet.


 

 

            Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 229/2008 rd), som även innehåller avtalstexterna, föreslås

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar avtalen faller inom landska­pets be­hörighet.

 

          Helsingfors den 13 mars 2009

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

                                                                                       Minister Astrid Thors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009 08 9