R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

skrivelse till Ålands lagting med anledning av riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lag om konsumentrådgivning och till lagar om ändring av 1 § i lagen om Konsumentverket och 30 § i självstyrelselagen för Åland

 

 

            Riksdagen har i sitt svar 18.11.2008 (RSv 141/2008 rd – RP 54/2008 rd) meddelat att riksdagen har antagit en ändring av 30 § 11 punkten i självstyrelselagen för Åland. Lagförslaget har i riksdagen behandlats på det sätt om föreskrivs i 73 § 2 mom. i grundlagen.

            Enligt 77 § i grundlagen ska presidenten besluta om stadfästelsen av en lag inom tre månader från det lagen tillställdes presidenten för stadfästelse. I föreliggande fall räknas tiden från 26.11.2008.

            En ändring av självstyrelselagen förutsätter överensstämmande beslut av riksdagen och lagtinget. Besluten ska i riksdagen fattas i grundlagsordning och i lagtinget med en majoritet om minst två tredjedelar av de avgivna rösterna.

            Med hänvisning till detta tillställs Lagtinget den av riksdagen antagna lagen för behandling i den ordning 69 § självstyrelselagen föreskriver.

                                 

 

            Helsingfors den 5 december 2008

 

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

                                                                                       Minister Astrid Thors

 

 

 

 

 

Y:\Aland\RSv 141 2008 rd RP skrivelse.doc