Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 48/2008-2009

Lagtingsledamot

Datum

 

Fredrik Karlström

2009-03-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Småskalig livsmedelsproduktions avbyråkratisering

 

 

Livsmedelsproduktionen blir allt mer global. I och med EU-medlemskapet och den allt friare handeln har importen av livsmedel ökat. Som en motreaktion till livsmedelsindustrins globaliseringstrend vinner begreppet "närmat", eller närproducerad mat, terräng. Närproducerad mat är livsmedelsproduktion och -konsumtion, där råvaror från det egna området används och främjar den lokala ekonomin och sysselsättningen. Det finns även många miljöfördelar med närproducerad mat. Problemet idag är att man inte hittar så mycket lokalt producerade varor på Åland som det skulle kunna finnas, och borde finnas. En av orsakerna till det är den stränga livsmedelslagstiftningen. Livsmedelssäkerhet, som reglerar matproduktionen är ett av Europeiska gemenskapens lagstiftningsområde där man har kommit överens om lika regler för produktion, transport och förvaring, när det handlas med livsmedel på den gemensamma marknaden. Däremot har man reserverat möjligheten att sälja i liten skala i det egna landet. Här har Åland trots egen lagstiftningsbehörighet gått in för att använda den finska lagstiftningen, genom såkallad blankett lagstiftning. Den finska livsmedelslagstiftningen är förmodligen en av världens strängaste och ger inte mycket manöverutrymme för den enskilda lilla producenten, utan allt sker på samma villkor, oberoende av omfattning eller storlek på verksamheten. Om vi skall få igång ett småskaligt livsmedelsproducerande på Åland, måste vi få bort byråkratin i lagstiftningen som nu effektivt sätter käppar i hjulen för den som är intresserad av att börja. För att ge ett exempel :

En åländsk gård som har 40 tackor, några grönsaksland och fiskar lite på sidan om måste ha tre kylrum, tre förpackningsrum och två slakterier samt dubbla egenkontrollprogram för att kunna sälja sina produkter på torget med dagens lagstiftning. Första åtgärden om man vill börja baka pajer och sälja på torget skall inte vara att fylla i en rad blanketter och bygga ett skilt industrikök med allt vad det tillhör och innebär. Första åtgärden borde vara att baka pajen.

 

Med hänvisning till det ovanstående föreslår jag

 

att lagtinget hemställer att landskapsregeringen utreder huruvida man via egen lagstiftningsbehörighet kan stimulera och förenkla för småskaliga livsmedelsproducenter på Åland.

 

 

Mariehamn den 19 mars 2009

 

 

 

 

Fredrik Karlström