Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 41/2008-2009

Lagtingsledamot

Datum

 

Carina Aaltonen m. fl

2009-03-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Kärnkraft och slutförvar av radioaktivt avfall

 

I våra närregioner vid Östersjökusten finns ett flertal kärnkraftverk. Nu pågår byggandet av ett slutförvar för högaktivt kärnbränsleavfall i Olkiluoto i Euraåminnne. Avfallet som skall omhändertas där skall komma från en helt ny reaktor och är 7 gånger mer radioaktivt än avfallet från tidigare reaktorer. I Sverige står företaget SKB i startgroparna för att likaså börja bygga en slutförvarsanläggning i ettdera Forsmark eller Oskarshamn. Dessutom pågår som bäst byggandet av världens största kärnkraftreaktor i Olkiluoto. Ett projekt som har försenats, fördyrats och som fram till sommaren 2006 hade över 700 säkerhetsbrister.

     Åland, som ligger mitt i Östersjön mellan Olkiluoto och Forsmark, kommer i högsta grad att påverkas om en olycka skulle ske i någon av kärnkraftsreaktorerna eller i slutförvarsanläggningarna. Riskerna med kärnkraft och slutförvaret av radioaktivt avfall har inte diskuterats i någon större omfattning hittills på Åland. De beslut som tas beträffande slutförvaret i Olkiluoto och det eventuella slutförvaret i Forsmark kommer att påverka livsbetingelserna vid Östersjön i minst 100 000 år. Därför är det av högsta vikt att grundlig information och fakta baserad på forskning tas fram och debatteras. Kunskap om riskerna måste samlas in och redovisas. Ålands landskapsregering bör på basen av erhållen information och i samråd med Ålands lagting anhålla om att få avge utlåtanden till båda de miljökonsekvensbedömningar som nu görs för slutförvaret i Forsmark för det utvidgade slutförvaret i Olkiluoto. Även ålänningarna bör engageras i diskussionen om  kärnkraftens vara eller inte vara i  våra  närregioner.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att Lagtinget hemställer hos landskapsregeringen om att i brådskande ordning inhämta forskningsbaserad fakta om riskerna med att bygga slutförvarsanläggningar för kärnbränsleavfall i ett högseismologiskt område vid den känsliga Östersjökusten samt att landskapsregeringen anhåller om att få avge utlåtanden till de MKB‑processer som nu pågår  i Forsmark och Olkiluoto.

 

 

Mariehamn den 18 mars 2009

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Barbro Sundback

 

 

Camilla Gunell