Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 11/2008-2009

Lagtingsledamot

Datum

 

Anders Eriksson m.fl.

2009-03-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Korrekt bild av Åland på Internet

 

Det är från Internet, inte bara direkt informationsmässigt utan även indirekt, som majoriteten av västvärlden idag hämtar sina kunskaper. Om Åland är osynligt på nätet "existerar" Åland inte heller ute i cyberspace. I dag är det svårt att urskilja Åland som en egen region på Internet, utan landskapet blir ofta att framstå som en vanlig del av Finland. Med konsekvensen att framför allt bilden av och kunskapen om Åland blir felaktig, men det försämrar också möjligheten för ålänningar att få service på svenska på nätet.

     I dag är det så att väljer en användare landsval i webbformuläret, så i dropdown menyer med lista över länder saknas i regel Åland medan t.ex. Färöarna finns med, enda kvarstående alternativet blir då Finland som i regel resulterar i att man får finskspråkig information. Åland syns inte och "existerar" inte heller.

     För att erbjuda språkservice på internationella webbplatser blir det allt vanligare med automatisk detektering där man programmatiskt försöker lista ut vilket språk besökaren använder. Ett av de vanligaste sätten är att använda datorns IP-adress som är nummerserier vilka delas ut till olika Internetleverantörer. Man kan då via olika databaser få fram vilket land leverantören befinner sig. De IP-adresser som används på Åland kan alltså genom rätt registrering ange att språket är svenska, idag härrörs de flesta adresserna till Finland, vilket förstås leder till att språket blir finska.

     Datorernas operativsystem innehåller också landsspecifika inställningar som bestämmer måttenheter, tidszon och inte minst språk. Idag kan man i t.ex. Windows, som är det mest använda, välja Färöarna men för oss ålänningar blir det Finland, med ovanstående problem som följd. Det intressanta är att listor och IP adresser lagras centralt av olika företag/organisationer som sedan distribuerar dem antingen gratis, mot betalning eller som en del av deras programvara. Det här innebär att man kan påverka innehållet på ett ganska enkelt sätt, särskilt som inga myndigheter styr detta och dels för att alla är intresserade av rättvisande information. Trovärdigheten styrks framför allt av det faktum att vi idag har egen domän (AX) och faktiskt alltså existerar som en självständig region i Internetsammanhang.

     Det är lite typiskt att man på Åland först lyckats få en egen domän godkänd men sedan inte har en aning om vad man skall ha den till eller drar någon som helst nytta av den. Idag är AX domänen en ganska okänd domän ute på nätet, inte ens svenska Internetproffs vet så mycket om den. På Internet gäller exakt samma regler som i den verkliga världen; man måste aktivt marknadsföra sig, annars syns man inte.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att Lagtinget hemställer om att landskapsregeringen tillsätter en arbetsgrupp med uppgift att uppmärksamma Åland i de viktigaste Internet-sammanhangen och som en följd av det lägga upp en strategi över hur åländska myndigheter i det dagliga arbetet skall använda och marknadsföra Åland på nätet.

 

 

 

Mariehamn den 18 mars 2009

 

 

Anders Eriksson

 

 

Harry Jansson