Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 10/2008-2009

Vice talman

Datum

 

Gun-Mari Lindholm

2009-03-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Vaccinationsprogram mot livmoderhalscancer

 

De flesta sexuellt aktiva har eller har haft en papillominfektion. För det mesta läker infektionen ut utan att göra någon skada. Om en infektion inte läker ut så kan den ge upphov till cellförändringar på livmoderhalsen som i sin tur kan utvecklas till livmoderhalscancer.

     Idag finns två vacciner som skyddar mot humant papillomvirus. Vaccinerna skyddar mot HPV – typerna 16 och 18. Dessa två HPV – typer anses ligga bakom ca 70 procent av all livmoderhalscancer. Det ena vaccinet skyddar dessutom mot HPV – typ 6 och 11 som anses vara bakomliggande orsak till ca 90 procent av kondylom.

     Cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer upptäcks genom de kontinuerliga gynekologiska cellprovskontroller som alla vuxna kvinnor blir kallade till med jämna mellanrum. Vikten av dessa kontroller går inte att förringa. I Sverige har man börjat vaccinera unga kvinnor. Vaccinet gör störst nytta för flickor i 13-17 års åldern eller då vaccinationen sker före sexdebut.

 

Med hänvisning till det ovanstående föreslår jag

 

att Lagtinget hemställer hos landskapsregeringen att en utredning görs angående behovet av och möjligheten till ett vaccinationsprogram mot livmoderhalscancer.

 

 

 

Mariehamn den 18 mars 2009

 

 

Gun-Mari Lindholm