Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 46/2007-2008

Lagtingsledamot

Datum

 

Carina Aaltonen m.fl.

2007-03-13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Internetuppkoppling i offentliga miljöer

 

I dag är behovet av Internet uppkoppling en självklar service och många sköter sina dagliga ärenden och arbetsuppgifter via Internet. Många har även bärbara datorer och kan i stor utsträckning sköta sina åligganden var som helst där det finns möjlighet till Internetuppkoppling. På många platser på Åland finns idag uppkopplingspunkter. Men inte överallt. På t ex Ålands centralsjukhus finns idag enbart en dator för patienter eller anhöriga. I de fall då man tvingas vistas under en längre tid på sjukhuset, som patient eller anhörig, är tillgängligheten på datorer begränsad, vilket ytterligare försvårar situationen om man t ex har en egen firma att sköta.

     Landskapsregeringen bör göra en kartläggning och översyn över Internettillgängligheten i offentliga miljöer samt vidta åtgärder för att ålänningar och besökare skall ha möjlighet att koppla upp sig till Internet om man befinner sig i offentlig miljö.

 

Med hänvisning till det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer att göra en kartläggning och översyn över Internettillgängligheten i offentliga miljöer samt vidta åtgärder för att göra Åland i ännu högre grad uppkopplat mot Internet.

 

 

Mariehamn den 13 mars 2008

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Göte Winé

 

 

Barbro Sundback