Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 43/2007-2008

Lagtingsledamot

Datum

 

Göte Winé m.fl.

2007-03-13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Kontinuerlig konsumtionsmätning av ålänningarnas tobaks-, alkohol- och narkotikamissbruk

 

Undersökningar om ålänningars tobak, alkohol- och narkotikabruk gjordes senast 2005. Tidigare gjordes en liknande undersökning 2001 men då undersöktes enbart alkoholvanor men inte narkotika. Även 1995 gjordes en undersökning men alla tre undersökningarna är fristående från varandra och därför inte jämförbara, vilket vore önskvärt.

     Det är nu av stort intresse att få veta hur alkoholdryckesmönstret och experimenterandet med narkotika har förändrats genom åren. Med konsumtionsmätning så ges möjlighet att jämföra förändringar i ålänningars drogvanor och -mönster på Åland med övriga närbelägna områden.

                      Därför borde man arbeta tydligare med kontinuerliga, komparativa undersökningar och med jämna tidsintervaller, förslagsvis 4 år. Undersökningarna ska ligga till grund för förbättrade och mer målinriktade insatser inom den framtida alkohol- och narkotikapolitiken.

     För att bättre kunna mäta hur attityder och vanor förändras bör utredningarna helst göras av en och samma instans så att uppföljningarna blir klarare och bedömningarna om huruvida insatserna på området varit framgångsrika eller ej.

 

Med anledning av det ovanstående så föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsstyrelsen hemställer om att en utredning görs vart fjärde år om ålänningars tobak, alkohol- och narkotikabruk.

 

 

Mariehamn den 13 mars 2008

 

 

Göte Winé

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Barbro Sundback