PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2008-01-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Ny blankettlag om barnskydd

·       Landskapsregeringens framställning nr 11/2007-2008

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av 2f § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av 10 § landskapslagen om stöd för vård av barn i hemmet 2

L A N D S K A P S L A G om ändring av 8 § landskapslagen om tillämpning av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. 2

 

2

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av 2f § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 2f § 2 punkten landskapslagen (1995:101) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård, sådan den lyder i landskapslagen 2003/79, som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2f §

     Bestämmelserna i lagen om tillsyn över privat socialservice gäller i landskapet med följande avvikelser:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2) Hänvisningen i lagens 5 § 4 mom. till barnskyddslagen (FFS 683/1983), som rör tillstånd till privat barnskyddsanstalt, skall i landskapet avse landskapslagen (1977:13) angående tillämpning av vissa författningar rörande barnskydd i landskapet Åland.

 

 

 

2f §

     Bestämmelserna i lagen om tillsyn över privat socialservice gäller i landskapet med följande avvikelser:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2) Hänvisningen i lagens 5 § 6 mom. till barnskyddslagen (FFS 417/2007), angående tillstånd till privat barnskyddsanstalt, ska i landskapet avse landskapslagen (   :   ) om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen.

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

 

 

3

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 10 § landskapslagen om stöd för vård av barn i hemmet

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 10 § landskapslagen (1985:50) om stöd för vård av barn i hemmet som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

10 §

     Stöd för vård av barn i hemmet utbetalas inte för barn som under mer än tre månader kontinuerligt vårdas på anstalt eller är i motsvarande vård. Med vård på anstalt eller motsvarande vård avses vård som inbegriper uppehälle och som anordnats av kommun eller kommunalförbund på sjukhus eller anstalt eller i familj. I fråga om barn som omhändertagits på sätt som avses i landskapslagen (1977:13) angående tillämpning av vissa författningar rörande barnskydd i landskapet Åland upphör utbetalningen av stödet då vården och fostran av barnet har ordnats utom hemmet.

 

 

 

10 §

     Stöd för vård av barn i hemmet utbetalas inte för barn som under mer än tre månader kontinuerligt vårdas på anstalt eller är i motsvarande vård. Med vård på anstalt eller motsvarande vård avses vård som inbegriper uppehälle och som anordnats av kommun eller kommunalförbund på sjukhus eller anstalt eller i familj. I fråga om barn som omhändertagits på sätt som avses i landskapslagen (   :   ) om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen upphör utbetalningen av stödet då vården och fostran av barnet har ordnats utom hemmet.

 

 

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

 

 

 

4

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 8 § landskapslagen om tillämpning av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 8 § 1 mom. landskapslagen (1978:48) om tillämpning av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda, sådant det lyder i landskapslagen 1993/69, som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

8 §

     När i rikets lag angående specialomsorger om utvecklingsstörda hänvisas till lagen om social- och hälsostyrelser (FFS 63/1991), kommunallagen (FFS 953/1976), grundskolelagen (FFS 476/1983), barnskyddslagen (FFS 52/1936), lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården (FFS 734/1992) och lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (FFS 677/1992) skall härvid i landskapet i tillämpliga delar gälla vad i motsvarande landskapslagar är föreskrivet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

8 §

     När i rikets lag angående specialomsorger om utvecklingsstörda hänvisas till lagen om forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården (FFS 1073/1992), kommunallagen (FFS 365/1995), barnskyddslagen (FFS 417/2007), lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården (FFS 734/1992) och lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (FFS 733/1992) ska härvid i landskapet i tillämpliga delar gälla vad i motsvarande landskapslagar är föreskrivet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________