PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2007-04-03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Ändrade bestämmelser om servering av alkoholdrycker

·       Landskapsregeringens framställning nr 16/2006-2007

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av alkohollagen  1

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av alkohollagen

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 1 § och 5 § 2 mom. samt lagens rubrik till landskapslagen (1995:92) om tillämpning i landskapet Åland av alkohollagen,

     fogas till lagen nya 3a och 3b §§ samt

     ersätts i lagen ordet "landskapsstyrelsen" i olika böjningsformer med "landskapsregeringen" i motsvarande former som följer:

 

L A N D S K A P S L A G
om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

Lagens syfte

     I syfte att genom styrning av alkoholkonsumtionen förebygga de samhälleliga, sociala och medicinska skadeverkningarna av alkoholdrycker skall alkohollagen (FFS 1143/1994) och alkoholförordningen (FFS 1344/1994) tillämpas i landskapet, till den del de innehåller bestämmelser om tillstånd till servering av alkoholdrycker, med de avvikelser som följer av denna lag.

     Alkohollagen och alkoholförordningen skall tillämpas i landskapet sådana de lyder när denna lag träder i kraft. Sker därefter ändringar i alkohollagen eller förordningen om alkoholdrycker och sprit skall de ändrade bestämmelserna gälla i landskapet från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket. Ändringar av bestämmelser beträffande vilka i denna lag föreskrivits avvikelser skall dock inte tillämpas i landskapet.

 

 

1 §

Lagens syfte

     I syfte att genom styrning av alkoholkonsumtionen förebygga de samhälleliga, sociala och medicinska skadeverkningarna av alkoholdrycker skall alkohollagen (FFS 1143/1994) och förordningen om alkoholdrycker och sprit (FFS 1344/1994) tillämpas i landskapet, till den del de innehåller bestämmelser om tillstånd till servering av alkoholdrycker, med de avvikelser som följer av denna lag.

     Alkohollagen och förordningen om alkoholdrycker och sprit skall tillämpas i landskapet sådana de lyder när denna lag träder i kraft. Sker därefter ändringar i alkohollagen eller förordningen om alkoholdrycker och sprit skall de ändrade bestämmelserna gälla i landskapet från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket. Ändringar av bestämmelser beträffande vilka i denna lag föreskrivits avvikelser skall dock inte tillämpas i landskapet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

 

3a §

Tillräcklig yrkesskicklighet för servering av svaga alkoholdrycker

     Med avvikelse från bestämmelserna i 21 b § i alkohollagen kan, i fråga om ett serveringsställe där det endast serveras alkoholdrycker som innehåller högst 22 volymprocent etylalkohol, tillräcklig yrkesskicklighet för den ansvarige föreståndaren och dennes ställföreträdare även konstateras genom ett av en restaurangläroanstalt utfärdat intyg över förtrogenhet med bestämmelserna om servering av alkoholdrycker.

     Av ett intyg som avses i 1 mom. skall det framgå att ett prov har avlagts som visar att personen i fråga är förtrogen med

     1) förutsättningarna för beviljande av serveringstillstånd,

     2) förbud mot servering till minderåriga och berusade,

     3) ordningen på serveringsställen, serveringsområden, serveringstider, reklambegränsningar och andra särskilda förpliktelser som gäller servering,

     4) ansvariga föreståndarens och den övriga personalens uppgifter och egentillsyn samt

     5) myndighetstillsyn och sanktioner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

3b §

Personlig närvaro på serveringsstället

     Den ansvarige föreståndarens och dennes ställföreträdares skyldighet att se till att denna lag iakttas kan fullgöras även utan personlig närvaro på serveringsstället om

     1) den totala serveringen av alkoholhaltiga drycker omräknat i ren etylalkohol inte överstiger 50 liter per år, dock så att den totala serveringen under en enskild månad inte får överstiga 8 liter,

     2) det närvarar en person som fyllt 20 år, som är anställd vid servicestället och som har utsetts av den ansvarige föreståndaren att handha den direkta övervakningen och

     3) den ansvarige föreståndaren eller dennes ställföreträdare kan kallas till och inställa sig på serveringsstället inom sextio minuter.

 

 

 

5 §

Straffbestämmelser

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Den som innehar serveringstillstånd eller den som är anställd på ett serveringsställe och som på något annat sätt än vad som anges i 1 mom. bryter mot bestämmelserna i alkohollagen eller alkoholförordningen om serveringsförbud, om serveringstider, om serveringsmängder eller om betalningssättet och skyldigheten att ge räkning vid serveringen skall för alkoholförseelse dömas till böter.

 

 

 

 

5 §

Straffbestämmelser

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Den som innehar serveringstillstånd eller den som är anställd på ett serveringsställe och som på något annat sätt än vad som anges i 1 mom. bryter mot bestämmelserna i alkohollagen eller förordningen om alkoholdrycker och sprit i fråga om serveringsförbud, om serveringstider, om serveringsmängder eller om betalningssättet och skyldigheten att ge räkning vid serveringen skall för alkoholförseelse dömas till böter.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft

 

__________________