PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2007-03-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Vårjakten

·       Landskapsregeringens framställning nr 14/2006-2007

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av 20 § jaktlagen för landskapet Åland. 1

 

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av 20 § jaktlagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 20 § 2 mom. jaktlagen (1985:31) för landskapet Åland, sådant det lyder i landskapslagen 1999/46 som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

20 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsregeringen kan, om det inte finns någon annan lämplig lösning, bevilja tillstånd till jakt under någon tid under perioden 15.3 - 25.5 efter ejder, svärta, vigg, knipa, småskrake, storskrake, alfågel och morkulla i litet antal, under förutsättning att landskapsregeringen kan säkerställa att jakten bedrivs under strängt kontrollerade förhållanden på selektiv grund och garanterar en gynnsam skyddsnivå. Tillstånd som avses i detta moment kan på ansökan beviljas den som har hemort i en kommun i landskapet. Den som inte har hemort i landskapet får av landskapsregeringen på ansökan beviljas dispens för vårjakt efter sjöfågel om synnerligen vägande skäl föreligger. landskapsregeringen kan i landskapsförordning delegera tillståndsgivningen till jaktvårdsföreningarna i landskapet. landskapsregeringen beslutar årligen om det antal fåglar av respektive art som en jaktvårdsförening får bevilja tillstånd till. I tillståndet, som är ett undantag från bestämmelserna i 1 mom., skall anges vilka arter som berörs av undantaget, vilka medel, arrangemang eller metoder som tillåts vid fångsten, villkoren vad gäller risker samt vilka tider och områden dessa undantag gäller och den kontroll som kommer att ske. landskapsregeringen beslutar om hur tillståndssystemet också till övriga delar skall vara utformat.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

20 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om det inte finns någon annan lämplig lösning kan landskapsregeringen besluta att fångst, hållande i fångenskap eller annan förnuftig användning är tillåten av vissa fåglar

     1) i litet antal,

     2) under strängt kontrollerade former, samt

     3) på selektiv grund.

Av landskapsregeringens beslut skall framgå hur användningen skall beakta punkt 1 – 3. Tillstånd som avses i detta moment kan på ansökan beviljas den som har hemort i en kommun i landskapet. Den som inte har hemort i landskapet får av landskapsregeringen på ansökan beviljas dispens för jakt efter fågel om synnerligen vägande skäl föreligger. Landskapsregeringen kan i landskapsförordning delegera tillståndsgivningen till jaktvårdsföreningarna i landskapet. Landskapsregeringen beslutar årligen om det antal fåglar av respektive art som en jaktvårdsförening får bevilja tillstånd till. I tillståndet, som är ett undantag från bestämmelserna i 1 mom., skall anges vilka arter som berörs av undantaget, vilka medel, arrangemang eller metoder som tillåts vid fångsten, villkoren vad gäller risker samt vilka tider och områden dessa undantag gäller och den kontroll som kommer att ske. Landskapsregeringen beslutar om hur tillståndssystemet också till övriga delar skall vara utformat.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den