PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2007-03-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Ny pensionslagstiftning för dem som omfattas av regelverket om statens pensioner

·       Landskapsregeringens framställning nr 12/2006-2007

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om landskapet Ålands pensionsfond. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av 30 § tjänstemannalagen för landskapet Åland. 3

 

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om landskapet Ålands pensionsfond

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 2 § 1 mom., 8 § 1 mom. och 17 § landskapslagen (1995:71) om landskapet Ålands pensionsfond samt

     fogas till lagen nya 8a-d §§ som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2 §

Förvaltning

     Förvaltningen av pensionsfonden handhas av fondens styrelse och finansavdelningen vid landskapet Ålands centrala ämbetsverk. Finansavdelningen verkställer styrelsens beslut och sköter den löpande förvaltningen av pensionsfonden.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - -

 

 

 

2 §

Förvaltning

     Förvaltningen av pensionsfonden handhas av fondens styrelse och finansavdelningen vid Ålands landskapsregerings allmänna förvaltning. Finansavdelningen verkställer styrelsens beslut och sköter den löpande förvaltningen av pensionsfonden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - -

 

 

8 §

Pensionsavgifter

     De som står i ett offentligrättsligt eller privaträttsligt anställningsförhållande till landskapet Åland samt de, om vilkas rätt till pension av landskapets medel i tillämpliga delar gäller vad som föreskrivs om rätt till pension för dem som står i offentligrättsligt eller privaträttsligt anställningsförhållande till landskapet, skall betala en pensionsavgift till pensionsfonden. Pensionsavgiften skall till sin storlek motsvara den i 12 b § 1 mom. lagen om pension för arbetstagare (FFS 395/1961) stadgade pensionsavgiftsprocenten beräknad på den lön som avses i 2 mom. Även lagtingets ledamöter och landskapsstyrelsens medlemmar skall betala en pensionsavgift till pensionsfonden.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

8 §

Pensionsavgifter

     De som står i ett offentligrättsligt eller privaträttsligt anställningsförhållande till landskapet Åland samt de, om vilkas rätt till pension av landskapets medel i tillämpliga delar gäller vad som föreskrivs om rätt till pension för dem som står i offentligrättsligt eller privaträttsligt anställningsförhållande till landskapet, skall betala en pensionsavgift till pensionsfonden. Pensionsavgiften är lika stor som arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift, om vilken föreskrivs i 153 § i lagen om pension för arbetstagare (FFS 395/2006), beräknad på den lön som avses i 2 mom. Även lagtingets ledamöter och landskapsregeringens medlemmar skall betala en pensionsavgift till pensionsfonden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

8a §

Retroaktiv innehållning av pensionsavgifter

     Om pensionsavgiften på grund av ett uppenbart fel inte har innehållits i samband med en löneutbetalning, kan arbetsgivaren innehålla avgiften i samband med högst de två därpå följande löneutbetalningarna.

     Har till en anställd i samband med löneutbetalningen inte betalats en lön som räcker till för innehållning av pensionsavgiften och intjänar den anställde ändå pensionsskydd, kan arbetsgivaren innehålla pensionsavgiften i samband med senare löneutbetalningar under ett års tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

8b §

Preskription av pensionspremier eller pensionsavgifter

     Landskapsregeringen skall debitera en pensionspremie eller pensionsavgift som baserar sig på denna lag inom fem år från premiens eller avgiftens förfallodag.

     Utökas en anställds arbetsinkomst retroaktivt med till pension berättigande arbetsinkomster som är mer än fem år gamla, skall landskapsregeringen på basis av dessa arbetsinkomster debitera pensionspremien eller pensionsavgiften inom tio år från den dag då denna premie eller avgift för anställningen i fråga hade förfallit till betalning.

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

8c §

Återbetalning av en pensionsavgift som har innehållits utan grund

     Arbetsgivaren skall på den anställdes yrkande till den anställde återbetala en pensionsavgift som har innehållits utan grund eller den del av avgiften som överstiger den anställdes föreskrivna pensionsavgift.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny paragraf

 

 

8d §

Preskription av återbetalning av en pensionspremie eller en pensionsavgift som har betalats utan grund

     Återbetalningen av en pensionspremie eller en pensionsavgift som har betalats utan grund preskriberas fem år från den dag då pensionspremien betalades eller pensionsavgiften innehölls, om preskriptionen inte har avbrutits före det. Preskriptionen avbryts på det sätt som föreskrivs i 10 och 11 §§ i lagen om preskription av skulder (FFS 728/2003). Från avbrytandet av preskriptionstiden börjar en ny fem år lång preskriptionstid att löpa. Preskriptionstiden på fem år kan förlängas på det sätt som anges i 11 § 3 mom. i lagen om preskription av skulder.

 

 

17 §

Dröjsmålsränta

     Om pensionspremierna eller pensionsavgifterna inte betalas inom utsatt tid, får en årlig dröjsmålsränta uppbäras till pensionsfonden från förfallodagen högst enligt den räntefot som anges i 4 § 3 mom. räntelagen (FFS 633/1982). Pensionspremier, pensionsavgifter och dröjsmålsräntor får indrivas i den ordning som föreskrivs i lagen om indrivning av skatter och avgifter i utsökningsväg (FFS 367/1961).

 

 

 

17 §

Dröjsmålsränta och utsökning

     Om pensionspremierna eller pensionsavgifterna inte betalas inom utsatt tid, får en årlig dröjsmålsränta uppbäras till pensionsfonden från förfallodagen högst enligt den räntefot som anges i 4 § 1 mom. räntelagen (FFS 633/1982). Pensionspremier, pensionsavgifter och dröjsmålsräntor får indrivas i den ordning som föreskrivs i lagen om indrivning av skatter och avgifter i utsökningsväg (FFS 367/1961).

 

 

 

 

 

__________________

 

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2008.

 

__________________

 

 

 

 

3.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 30 § tjänstemannalagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 30 § 1 mom. 1 punkten tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland, sådan den lyder i landskapslagen (2006/52), som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

30 §

     Landskapsregeringen kan, förutom på sätt som i 28 § föreskrivs, besätta ledig tjänst med

     1) person som åtnjuter invalidpension som avses i landskapslagen (1997:4) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar om statens pensioner och som innan han eller hon uppnått pensionsåldern är förmögen till förvärvsarbete;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

30 §

     Landskapsregeringen kan, förutom på sätt som i 28 § föreskrivs, besätta ledig tjänst med

     1) person som åtnjuter invalidpension som avses i landskapslagen (   :   ) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar om statens pensioner och som innan han eller hon uppnått pensionsåldern är förmögen till förvärvsarbete;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

__________________

 

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2008.

 

__________________