PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2007-03-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Sänkning av kommunernas ersättning för vården vid Gullåsen

·       Landskapsregeringens framställning nr 9/2006-2007

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av 13 § landskapslagen om hälso- och sjukvården. 1

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av 13 § landskapslagen om hälso- och sjukvården

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 13 § landskapslagen (1993:60) om hälso- och sjukvården, sådan den lyder i landskapslagen 2000/18, som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

13 §

     Kommunerna är skyldiga att ersätta landskapet för de kostnader som landskapet förorsakas genom vården vid hälso- och sjukvårdsmyndighetens primärvårdsplatser, förutom kostnaderna för den palliativa cancervården. Ersättningen skall erläggas som en fast avgift per vårddygn. Avgiftens storlek fastställs årligen på förhand som den genomsnittliga kostnaden för vård vid Trobergshemmet och De Gamlas Hem, med en förhöjning om 35 procent. Vid beräkningen av den genomsnittliga kostnaden används senast fastställda bokslut för nämnda inrättningar. Avgiften, till den del den inte täcks med avgifter och andra ersättningar som betalas av patienten, erläggs av patientens hemkommun.

     I 1 mom. angiven avgift skall respektive hemkommun även erlägga för de patienter som utan medicinska skäl är kvar inom specialsjukvården längre än en vecka efter det att hälso- och sjukvårdsmyndigheten har informerat kommunen om att patienten kommer att skrivas ut. Informationen skall lämnas skriftligen på en av landskapsregeringen fastställd blankett.

 

 

     Kommunernas ersättningsskyldighet enligt 1 och 2 mom. gäller endast för kostnader som utgör driftskostnader.

 

 

13 §

     Kommunerna skall ersätta landskapet för kostnaderna för vården vid hälso- och sjukvårdsmyndighetens långvårdsenhet, förutom kostnaderna för den palliativa cancervården. Ersättningen skall erläggas som en fast avgift per vårddygn. Avgiftens storlek fastställs årligen på förhand som den genomsnittliga kostnaden för vård vid Trobergshemmet och De Gamlas Hem, med en förhöjning om 5 procent. Avgiften, till den del den inte täcks med avgifter och andra ersättningar som betalas av patienten, erläggs av patientens hemkommun.

 

 

 

 

 

     Hemkommunen skall även erlägga en avgift för en patient som utan medicinska skäl är kvar inom långtidssjukvården eller specialsjukvården längre än en vecka efter det att hälso- och sjukvårdsmyndigheten har informerat kommunen om att patienten kommer att skrivas ut. Avgiftens storlek fastställs så att den motsvarar kostnaden för vården. Informationen till kommunen skall lämnas skriftligen på en av landskapsregeringen fastställd blankett.

     Kommunernas ersättningsskyldighet enligt 1 och 2 mom. gäller endast driftskostnaderna. Vid beräkningen av kostnaderna används senast fastställda bokslut.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den... och tillämpas på ersättning för vård som sker från och med den 1 januari 2007. Ersättning som betalas före ikraftträdandet justeras i efterhand genom att skillnaden beräknas mellan det belopp en kommun skall betala enligt denna lag och det belopp kommunen har betalat. Kommunen tillgodoräknas ett belopp som utgörs av skillnaden som härrör från ersättning som avses i 13 § 1 mom. minskat med skillnaden som härrör från ersättning som avses i 13 § 2 mom.