R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen med förslag om godkännande av Fördraget om upprättande av en konstitution för Europa och till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen

 

         Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestämmelse i en fråga som står i strid med självstyrelselagen för Åland (1144/1991) träder bestämmelsen enligt lagens 59 § 2 mom. (68/2004) i kraft i landskapet endast om lagtinget ger sitt bifall med ett beslut som fattas med minst två tredjedelar av de avgivna rösterna och lagen om sättande i kraft av förpliktelsen antas av riksdagen i den ordning 95 § 2 mom. grundlagen anger för lagförslag om sättande i kraft av en internationell förpliktelse som gäller grundlagen.

         Det ovan nämnda fördraget innehåller bestämmelser som medför att landskapets behörighet överförs på unionen på ett sätt som innebär avvikelse från självstyrelselagen och innehåller även bestämmelser som faller inom landskapets behörighet.

         Med bifogande av regeringens proposition (RP 67/2006 rd) i saken, som även innehåller fördragsstexten, föreslås

       att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar det ovan nämnda fördraget innebär avvikelse från självstyrelselagen eller faller inom landska­pets be­hörighet.

 

 

Nådendal den 29 juni 2006

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

Justitieminister Leena Luhtanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45/08/2006/JM