Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 49/2005-2006

Lagtingsledamot

Datum

 

Brage Eklund m. fl.

2006-03-13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Argument för fortsatt vårjakt

 

 

EG-domstolens beslut om att all vårjakt på sjöfågel förutom på alfågel skall upphöra var ett stort bakslag för den åländska jägarkåren. Utslagen angående jaktärenden i EG-domstolen verkar vid en närmare genomgång vara godtyckliga. I t.ex. fallet med insamling av tofsvipeägg i Holland tillåts detta med motiveringen att det handlar om traditioner och sociokulturella värden, en motivering som överensstämmer med ett försvar av den åländska vårjakten.

     Eftersom domstolsavgörandena i jaktfrågor verkar variera från fall till fall finns det skäl för landskapsregeringen att gå igenom alla beslut som fattats av EG-domstolen när det gäller frågor som berör jakt. Finns det likheter i den argumentation som förts i de rättsfall där EG-domstolen gått på svarandens linje? Finns det skäl att tro att avsaknaden av åländskt talerätt påverkat utgången även av denna domstolsbehandlingen?

 

Med anledning av ovan anförda föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att en utredning görs av alla domstolsbeslut som fattats i EG-domstolen rörande jaktärenden och som skall ligga till grund för landskapsregeringens fortsatta agerande i behandlingen av vårfågeljakten.

 

 

Mariehamn den 13 mars 2006

 

 

Brage Eklund

Anders Eriksson