PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2006-02-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens framställning

Ändrade bestämmelser om studentexamen

·       Landskapsregeringens framställning nr 12/2005-2006

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om utbildning på gymnasialstadienivå

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 48 § 1 mom. landskapslagen (1997:52) om utbildning på gymnasialstadienivå samt

     fogas till lagen nya 5a-d §§ och till 36 § ett nytt 2 mom. som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ny paragraf)

 

 

5a §

Studentexamen

     Studieförberedande utbildning som leder till studentexamen avslutas med att den studerande deltar i en studentexamen för att avlägga en examen.

     Studentexamen omfattar minst fyra prov. Den som deltar i studentexamen skall avlägga provet i svenska och litteratur samt enligt eget val tre prov av en grupp som består av provet i finska, provet i ett främmande språk, provet i matematik och provet i realämnena. Utöver dessa prov kan den studerande delta i ett eller flera extra prov.

     Landskapsregeringen tillsätter för tre år i sänder en examensnämnd med uppgift att leda, ordna och genomföra studentexamen. Examensnämnden är administrativt underställd landskapsregeringen. Utöver vad som föreskrivs i 4 mom. kan närmare bestämmelser om nämnden och dess uppgifter vid behov utfärdas genom landskapsförordning. Bestämmelserna i detta moment skall inte tillämpas om förvaltningsuppgifterna i fråga om studentexamen sköts av den statliga studentexamensnämnden med stöd av en överenskommelseförordning.

     Vid anordnandet av studentexamen enligt denna lag skall även bestämmelserna i lagen om anordnande av studentexamen (FFS 672/2005) och de bestämmelser som statsrådet har utfärdat i förordning i fråga om deltagande i studentexamen, prov och omtagning av dem, bedömning och genomförandet av examen i övrigt iakttas i tillämpliga delar. Hänvisningar i de i detta moment angivna riksförfattningarna till bestämmelser i rikslagstiftningen skall avse motsvarande bestämmelser i landskapslagstiftningen.

 

 

 

 

 

(ny paragraf)

 

 

 

 

5b §

Gymnasieexamen

     Studieförberedande utbildning som leder till gymnasieexamen avslutas med att den studerande deltar i en kurs i vetenskapsteori och framlägger ett skriftligt examensarbete som i omfattning motsvarar studier i minst fem kurser.

 

 

 

 

 

 

 

 

(ny paragraf)

 

 

 

 

 

 

 

 

5c §

Rätten för andra än studerande att delta i studentexamen

     Andra än studerande som avlägger den studieförberedande utbildningens lärokurs får delta i studentexamen och studentexamensprov, om de har avlagt

     1) den studieförberedande utbildningens lärokurs eller motsvarande lärokurs i riket eller utlandet,

     2) en yrkesexamen på gymnasialstadienivå som omfattar minst två och ett halvt år,

     3) en examen eller studier som är kortare än den examen som avses i 2 punkten, förutsatt att examen eller studierna bygger på grundskoleutbildningen med minst två år eller motsvarande tidigare lärokurs, samt de extra studier som har föreskrivits av den nämnd som avses i 5a §.

     Den som är studerande inom en utbildning som leder till en yrkesexamen som avses i 1 mom. 2 punkten kan delta i studentexamen medan han eller hon fortfarande deltar i utbildningen i fråga. En förutsättning för att kunna delta i studentexamen enligt detta moment är dock att den studerande har slutfört studier som omfattar minst ett och ett halvt år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ny paragraf)

 

 

5d §

Rättelse av rektorsbeslut i fråga om studentexamen

     Den som genom rektors beslut har förvägrats rätt att delta i studentexamen eller i ett prov som hör till examen kan inom 14 dagar, räknat från den dag beslutet delgavs vederbörande, skriftligen begära rättelse hos skolans direktion. I rättelseyrkandet, som läggs till grund för direktionens prövning, skall anges vilket beslut som önskas rättat och de omständigheter som rättelseyrkandet grundar sig på. Ett rättelseyrkande skall behandlas utan dröjsmål. Om besvär över beslut som direktionen har fattat med anledning av rättelseyrkandet gäller vad som föreskrivs i 48 §.

     Beslut anses delgivet vederbörande, om inte annat visas, den sjunde dagen efter den dag då beslutet inlämnats för postbefordran under den adress sökanden har uppgivit.

 

36 §

Privatstuderande

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

(nytt mom.)

 

 

36 §

Privatstuderande

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om rätten för andra än studerande att få delta i studentexamen finns bestämmelser i 5c §.

 

48 §

Besvär

     Beslut som fattats av direktion med stöd av denna lag kan överklagas hos Ålands förvaltningsdomstol.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

48 §

Besvär

     Beslut som direktion har fattat med anledning av ett rättelseyrkande eller annat beslut som har fattats av direktion, examensnämnd eller tjänsteman enligt delegerad beslutanderätt med stöd av denna lag kan överklagas hos Ålands förvaltningsdomstol.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft

     Studerande som innan denna lag träder i kraft har påbörjat en studieförberedande utbildning som leder till en gymnasieexamen, har rätt att fullfölja sina studier enligt de bestämmelser som var gällande när denna lag trädde i kraft.

__________________