R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

                                               framställning till Ålands lagting om bifall till utkast till förordning om ikraftträdande av Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar

 

 

         Om ett internationellt fördrag som Finland ingår innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991) faller inom landska­pets behörighet, skall lagtinget enligt 59 § 2 mom. i den nämnda lagen, för att bes­täm­melsen skall bli gällande i landskapet, ge sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

         Den ovan nämnda konventionen innehåller bestämmelser som gäller långlivade organiska föroreningar. Enligt 18 § 10 punk­ten själv­styrel­sela­gen för Åland har lagtinget lagstift­nings­be­hörig­het i fråga om natur- och miljövård, till vilket område bestämmelserna om långlivade organiska föroreningar kan hänföras.

         Med bifogande av konventionstexten samt ett utkast till republikens presidents förordning om ikraftträdande föreslås

                                                             att Ålands lagting ger sitt bifall till att förordningen träder i kraft i landskapet Åland till de delar den ovan nämnda konventionen faller inom landska­pets be­hörighet.

 

 

         Helsingfors den 23 april 2004

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Johannes Koskinen

 

 

 

 

13/08/2004/JM