R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

                                               framställning till Ålands lagting om godkännande av överenskommelsen med Kroatien om internationell landsvägstrafik och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i överenskommelsen

 

 

         Om ett internationellt fördrag som Finland ingår innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991) faller inom landska­pets behörighet, skall lagtinget enligt 59 § 2 mom. i den nämnda lagen, för att bes­täm­melsen skall bli gällande i landskapet, ge sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

         I den ovan nämnda överenskommelsen ingår bland annat bestämmelser om vägtrafik och näringsverksamhet. Enligt 18 § 21 punkten självstyrelselagen har lagtinget lagstiftnings­behörighet i fråga om vägar och kanaler, vägtrafik, spårbunden trafik, båttrafik och farleder för den lokala sjötrafiken. Enligt 18 § 22 punkten självstyrelselagen har lagtinget med vissa undantag lagstiftningsbehörighet i fråga om näringsverksamhet.

         Med bifogande av regeringens proposition i saken (RP 5/2004 rd), som även innehåller överenskommelsetexten, föreslås

                                                             att Ålands lagting ger sitt bifall till att den ovan nämnda lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar överenskommelsen faller inom landska­pets be­hörighet.

        

         Helsingfors den 19 mars 2004

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Minister Sinikka Mönkäre

 

 

 

 

 

 

4/08/2004/JM