R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

                                               framställning till Ålands lagting om godkännande av fördraget om Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning till Europeiska unionen samt med förslag till lagar om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen och om upphävande av lagarna om sättande i kraft av Europaavtalen med dessa stater

 

 

 

 

 

         Om ett internationellt fördrag som Finland ingår innehåller en bestäm­melse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991) faller inom landska­pets behörighet, skall lagtinget enligt 59 § 2 mom. i den nämnda lagen, för att bes­täm­melsen skall bli gällande i landskapet, ge sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

         Det ovan nämnda anslutningsfördraget gäller inte primärt frågor som faller inom landskapets behörighet. Anslutningsfördragets bestämmelser om EU:s institutioner baserar sig på Nicefördragets protokoll om utvidgningen av EU och på de förklaringar av medlemsstaterna som ingår i slutakten i fördraget. I artikel 15 i anslutningsakten nämns hur antalet ledamöter i Regionkommittén ändras genom utvidgningen. Motsvarande bestämmelser i Nicefördraget ansågs inte förutsätta bifall av landskapet.

         Genom anslutningsfördraget upphävs de Europaavtal som har ingåtts med de nya medlemsstaterna. Uppsägning av avtalen förutsätter inte bifall enligt 59 § självstyrelselagen.

         Anslutningsfördraget innehåller vissa anpassningar bland annat i frågor som gäller natur- och miljövård och som enligt 18 § 10 punkten självstyrelselagen hör till landskapets behörighet. Dessutom gäller en del av övergångsbestämmelserna sådana frågor som enligt självstyrelselagen hör till landskapets behörighet.

         Med bifogande av regeringens proposition i saken, som även innehåller fördragstexten, föreslås

                                                             att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen och den förordning genom vilken fördraget sätts i kraft, träder i kraft i landskapet Åland till de delar fördraget faller inom landska­pets be­hörighet.

 

         Helsingfors den 24 oktober 2003

 

 

 

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

 

                                                                                       Justitieminister Johannes Koskinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40/08/2003/JM