Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 33/2003-2004

Lagtingsledamot

Datum

 

Anders Eriksson

2004-03-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Bildandet av ett affärsverk för landskapstrafiken

 

 

En välfungerande landskapstrafik på Åland är, både vad gäller förbindelser på fasta Åland och i skärgården, en förutsättning för ett levande samhälle vilket sträcker sig över hela landskapet. Mariehamn har idag en väl utbyggd och miljövänlig trafik. Däremot finns stora luckor i trafiken på fasta Åland. Skärgårdstrafiken, vilken är en del av det åländska vägnätet, har stora ekonomiska svårigheter och sänker kontinuerligt servicenivån.

     Landskapstrafiken är i stort behov av en förbättrad verksamhetsmiljö för att lyckas upprätthålla och utveckla den behövliga servicenivån. Lösningar utanför Åland samt olika utredningar gjorda inom förvaltningen visar att det nuvarande systemet, med en landskapstrafik upprätthållen som en avdelning inom landskapsstyrelsen, är dyr och ineffektiv i jämförelse. Bristen på konkurrens tillvaratar inte heller fördelarna av delvis privatisering av driften.

     Landskapstrafiken kunde drivas mer ändamålsenligt som ett affärsverk i likhet med t.ex. Vägaffärsverket i Finland eller Vägverket i Sverige. Affärsverket skulle ha hand om upprätthållande av de dagliga driftuppgifterna såsom projektering, byggnation, underhåll, trafikleder och -miljö samt skärgårdsfärje-, buss- och flygtrafik.

     Som ett affärsverk har landskapstrafiken bättre möjlighet till kundanpassade lösningar samt kan driva verksamheten under affärsmässiga förhållanden. T.ex. kan skärgårdstrafiken bedrivas som ett rederi, med marknadsmässiga löner och EU:s subventioner också vad gäller upprätthållande av public service (Public Service Obligations) trafik.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att Lagtinget hos landskapsstyrelsen hemställer om att landskapstrafiken på Åland omorganiseras till ett fristående affärsverk drivet enligt affärsmässiga principer, underställt Ålands landskapsstyrelse.

 

 

Mariehamn den 11 mars 2004

 

 

Anders Eriksson

Brage Eklund